Na območje podeželskih občin prihaja hitri internet

Približno tretjina slovenskih gospodinjstev zaradi odročne podeželske lege nima dostopa do širokopasovnega internetnega omrežja. A tudi ta bodo kmalu povezana, obljubljajo v podjetju Rune Enia, ki namerava v treh letih zgraditi 6 tisoč kilometrov optičnega omrežja na slovenskem podeželju in nanj priklopiti več kot 230 tisoč domov in drugih uporabnikov.

Omrežje, ki bo zgrajeno v okviru projekta RuNe, bo omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. Omrežje bo odprto, kar pomeni, da bodo lahko storitve omrežja pod enakimi pogoji najeli vsi operaterji, so napovedali.

RUNE (angl. Rural Network) je prvi projekt, ki je prejel sredstva iz evropskega investicijskega sklada Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), katerega glavni namen je prispevati k uresničitvi ciljev tako imenovane gigabitne družbe. V skladu je zbran kapital s poroštvi EU, investitorji v sklad pa so med drugim tudi Evropska komisija in Evropska investicijska banka.

Na šestih področjih (Slovenija je razdeljena na 42 področij), ki vključujejo več občin, bodo začeli delati že letos. Med njimi je tudi področje Dolenjske in Bele krajine (Metlika, Novo mesto, Škocjan, Šmarješke Toplice, Šentjernej, Straža, Kostanjevica na Krki, Črnomelj).

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

S supa v železno dobo…vse v enem vikendu!

S supa v železno dobo…vse v enem vikendu!

S supa v železno dobo…vse v enem vikendu! Gosti iz mest Bihać, Bühl, Herceg Novi, Langenhagen, Torunj, Trnava in Vilafranca del Penedès ter združenja ALDA so po vikendu v Novem mestu dejali, da že iščejo datum za nov obisk, saj imamo izjemno bogato ponudbo turističnih...

Preko 300 ljubiteljev filma prišlo na svoj račun

Preko 300 ljubiteljev filma prišlo na svoj račun

Preko 300 ljubiteljev filma prišlo na svoj račun Novomeški »filmofili« so dejstvo in ne več izjema. Polna dvorana Anton Podbevšek Teatra potrjuje, da si želimo iz kino dvorane oditi z različnimi občutki in potrebo po nadaljnjem klepetu ter analizi filma s prijatelji....

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

Kontakt

Tel.: +386 7 33 72 980
E-mail: is.mn1571896109-cr@o1571896109fni1571896109

CGP katalog

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This