Na območje podeželskih občin prihaja hitri internet

Približno tretjina slovenskih gospodinjstev zaradi odročne podeželske lege nima dostopa do širokopasovnega internetnega omrežja. A tudi ta bodo kmalu povezana, obljubljajo v podjetju Rune Enia, ki namerava v treh letih zgraditi 6 tisoč kilometrov optičnega omrežja na slovenskem podeželju in nanj priklopiti več kot 230 tisoč domov in drugih uporabnikov.

Omrežje, ki bo zgrajeno v okviru projekta RuNe, bo omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. Omrežje bo odprto, kar pomeni, da bodo lahko storitve omrežja pod enakimi pogoji najeli vsi operaterji, so napovedali.

RUNE (angl. Rural Network) je prvi projekt, ki je prejel sredstva iz evropskega investicijskega sklada Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), katerega glavni namen je prispevati k uresničitvi ciljev tako imenovane gigabitne družbe. V skladu je zbran kapital s poroštvi EU, investitorji v sklad pa so med drugim tudi Evropska komisija in Evropska investicijska banka.

Na šestih področjih (Slovenija je razdeljena na 42 področij), ki vključujejo več občin, bodo začeli delati že letos. Med njimi je tudi področje Dolenjske in Bele krajine (Metlika, Novo mesto, Škocjan, Šmarješke Toplice, Šentjernej, Straža, Kostanjevica na Krki, Črnomelj).

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Na obisku pri nas Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo

Na obisku pri nas Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo

V petek, 18. 10. 2019 so Razvojni center Novo mesto obiskali študenti Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani. V okviru 2-dnevnega študijska obiska smo jim predstavili regijo, naše podjetje in aktualne projekte. Kar nekaj projektov Razvojnega...

Brezplačni 5-tedenski program v ZDA

Brezplačni 5-tedenski program v ZDA

Vabljeni, da se udeležite 5-tedenskega programa, ki se bo odvijal od 23. aprila do 30. maja 2020, od tega 4 tedne v Chicagu in 1 teden v Washingtonu. Tam bodo udeleženci pridobivali globalna znanja, pridobili izkušnje in razširili svojo mednarodno mrežo. WorldChicago...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This