7. NACIONALNA KONFERENCA O CELOSTNEM PROMETNEM NAČRTOVANJU

1. marca je v Laškem potekala 7. nacionalna konferenca o celostnem prometnem načrtovanju. Na njej se je srečalo prek 200 predstavnikov občin in institucij, povezanih z načrtovanjem in upravljanjem trajnostne mobilnosti. Letošnja osrednja tema konference je bila parkirna politika, s katero lahko uresničujemo cilje na področju upravljanja z osebnim prometom in bolj trajnostne mobilnosti. Predstavljeni so bili številni primeri uvajanja parkirne politike iz tujine (Nizozemska, Italija, Poljska) in Slovenije (Tržič, Velenje).

Minister za okolje, podnebne in energijo, Bojan Kumer, je poudaril pomen trajnostne mobilnosti in spodbud za izvajanje celostne prometne politike. Zakon o celostnem prometnem načrtovanju se bo dopolnil s pravilniki in uredbami za izvajanje ukrepov na področju celostnega prometnega načrtovanja. Za te je pričakovano tudi sofinanciranje iz finančnih virov Evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027.

Pričakovane so spremembe na področju parkirne politike in parkirnih standardov na državni ravni, občine pa bodo morale v prihodnje parkirno politiko obvezno vključiti v celostne prometne strategije. V mestnih občinah bo načrt izvajanja parkirne politike obvezen. Na državni ravni je cilj vpeljati upravljanje parkiranja in s tem prispevati k bolj trajnostnemu razvoju prometa. Zagotovili bodo tudi osnove za oblikovanje parkirne politike in upravljanje s parkiranjem v občinah in na državni ravni.

Na delavničnem delu smo se udeležili diskusije na temo priprave pravilnikov za Zakon o celostnem prometnem načrtovanju in smernic za pripravo prostorskih aktov, tudi na ravni regionalnega prostorskega plana. Področje trajnostne mobilnosti bo imelo pomembno vlogo pri prilagajanju in blaženju posledic podnebnih sprememb, povezovanju prometnega in prostorskega načrtovanja ter doseganju okoljskih zavez.

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnostiDa se starejši zavedajo pomena digitalnih spretnosti, so dokazali z udeležbo na delavnici, ki jo je včeraj v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) pripravila Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This