16. in 17. 10. 2019 smo se predstavnik Razvojnega centra Novo mesto kot vabljeni deležnik in predstavniki Občine Trebnje, ki je partner projekta AQUARES (angl. Water reuse policies advancement for resource efficient European regions), udeležili ogleda dobrih praks varčevanja z vodo in njene ponovne rabe v regiji Lodzkie na Poljskem. Namen srečanja je bil spoznati raznovrstne tehnološke pristope čiščenja odpadnih voda, spremljanje kakovosti voda in uresničitev ponovne rabe vode v različnih sektorjih: industriji, kmetijstvu, javnem sektorju, turizmu in rekreaciji.

Novi tehnološki pristopi ravnanja z vodo

Obiskali smo napredno tehnološko čistilno napravo v mestu Sieradz, v tovarni Bilinski, kjer se ukvarjajo z barvanjem tkanin, so nam predstavili, kako so v sodelovanju z univerzo Łódź razvili postopek čiščenja odpadne vode in njene ponovne rabe vode po načelih krožnega gospodarstva, ogledali smo si primere ekoremediacij in čiščenja padavinskih voda z namenom zadrževanja vode v rekreacijskih umetnih jezerih Arturowek, predstavili so nam napredno čiščenje bazenske vode v športnem kompleksu Łódź Zatoka Sportu, podjetje Cybercom nam je predstavilo inovativno aplikacijo za spremljanje kakovosti voda v realnem času, številni drugi strokovnjaki so nam predstavili, kako zelo pomembna je ponovna raba vode.

Priložnost za izmenjavo informacij

Študijski obisk je bil priložnost za izmenjavo informacij med strokovnjaki iz različnih držav. V projektu AQUARES, program INTERREG EUROPE, sodeluje deset partnerjev iz devetih držav. Poleg regije Murcia (Španija), ki je vodilni projektni partner, sodelujejo še projektni partnerji iz Grčije, Poljske, Malte, Italije, Nemčije, Latvije, Španije, Češke in kot edini iz Slovenije, Občina Trebnje. Cilj projekta je, da se pripravi priporočila – Akcijski načrt za ponovno rabo vode. Med drugim se želi spodbuditi modernizacijo in vzpostavitev infrastrukture za ponovno rabo sive vode, izboljšati osveščenost o pomenu ponovne rabe vode ter poiskati različne možnosti financiranja investicij v napredne tehnologije za krožno gospodarjenje z vodo. Za več informacij obiščite spletno stran projekta: https://www.interregeurope.eu/aquares/ ali jih kontaktirajte na e-naslov: .

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnostiDa se starejši zavedajo pomena digitalnih spretnosti, so dokazali z udeležbo na delavnici, ki jo je včeraj v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) pripravila Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This