Dan krožnega gospodarstva v Novem mestu: Krožno je možno!

Dan Zemlje praznujemo 22. aprila in letos smo ga v Novem mestu obeležili z Dnevom krožnega gospodarstva. Skozi pestro paleto dogodkov v mestu smo partnerji projekta NovIKroG spodbujali občane, da lahko že z majhnimi navadami pripomorejo k zmanjšanju odpadkov in ponovni uporabi tistih dobrin, ki jim lahko z nekaj domišljije in iznajdljivosti podaljšamo življenjsko dobo.

Dan krožnega gospodarstva se je pričel z novinarsko konferenco projekta NovIKroG, na kateri smo partnerji projekta predstavili možne načine in rešitve za vzpostavljanje snovnih zank in kroženje materialov v lokalnem okolju, projekt pa je tudi spodbujal k razvoju krožnega javnega naročanja pri javnih naročnikih jugovzhodne regije.

Na novinarski konferenci je vodja projekta Peter Geršič iz Mestne občine Novo mesto poudaril, da je pri spodbujanju krožnega gospodarstva, ki je kompleksna tema, ključno, da se osredotočimo na naše neposredno okolje, na katerega s svojimi dejanji lahko vplivamo.

Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra Novo mesto je uporabnikom predstavil aktivnosti novo nastalega Krožnega inovativnega centra, ki je zaživel s podporo projekta. Center bo uporabnikom služil kot podporno okolje pri krožnih javnih naročilih, skrbel bo tudi za promocijo in izobraževanje deležnikov, tudi z digitalno platformo, ki bo služila za povezovanje ponudnikov in odjemalcev. Krožni inovativni center ima prostore v poslovnem inkubatorju UrbaNMakerspace na Novem trgu 9 v Novem mestu in je za stranke odprt vsak četrtek od 10. do 15. ure, po dogovoru prek e-naslova pa so možne tudi druge oblike sodelovanja.

Prostori centra so opremljeni s pohištvom, ki je testni primer krožnega javnega naročanja, saj je razpis imel pogoj, da mora biti pohištvo v najmanj v najmanj 50 % narejeno iz recikliranih materialov oziroma materialov iz ponovne uporabe. Koncept krožne zanke snovnih materialov in novih produktov, ki so nastali iz zbrane odpadne embalaže je predstavila Polona Hrovat Mavsar, vodja projektov na Zavodu KNOF.

Partnerji projekta smo dobre prakse krožnosti s pomočjo norveškega partnerja projekta, Univerze Nord, spoznavali tudi pri javnih organizacijah in podjetjih na Norveškem. Izredna profesorica na Univerzi Nord dr. Dolores Modic je predstavila orodja, ki so javnim naročnikom lahko v pomoč pri pripravi in izvedbi krožnih javnih naročil.

Ugotovitve projekta NovIKroG so zbrane v publikaciji Krožno javno naročanje in lokalni snovni tokovi: ključ do zelene prihodnosti, ki je v tiskani obliki na voljo v Krožnem inovativnem centru, v elektronski obliki pa na spletni strani NovIKroG.

Pestro popoldne v obeleženje Dneva Zemlje so dopolnili tudi predstavnici SRIP Krožnega gospodarstva, ki sta nam predstavili aktualne zakonodajne novosti in orodja. Tekom predavanja so si obiskovalci lahko ogledali razstavo trajnostnih izdelkov »Beyond green«, ki jo je postavil Zavod KNOF.

Veliko praktičnih rešitev ponovne uporabe in nasvetov, kako lahko vsakodnevne materiale in dobrine ponovno uporabimo ali uporabimo za drug namen so obiskovalci dobili na kreativnih delavnicah. Oblikovalka Anja Medle je v Butiku ponovne uporabe poskrbela za nasvete in stiliranje oblačil iz druge roke. Za kreativno delavnico kako odpadno plastiko predelati v senčila za svetila in dekorativne predmete so poskrbeli predstavniki Zavoda KNOF.

V pestri paleti dogodkov se ni pozabilo niti na naše najmlajše generacije z EKO ustvarjalno delavnico za otroke, saj s promocijo in zavedanjem pomena ponovne uporabe lahko pričnemo že doma. 

V projektu NovIKroG, ki ga s sredstvi v višini 799.980 evrov sofinancira Norveški finančni mehanizem, sodeluje šest partnerjev: Komunala Novo mesto, Razvojni center Novo mesto, Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto, Zavod Knof, Univerza Nord iz Norveške ter kot vodilni partner naša občina. Trajanje projekta znaša 24 mesecev, pričel pa se je maja 2022

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki je podaljšana roka Evropske komisije in deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, se bo tudi letos pridružila projektu TEDNI VSEŽIVLJENSKEGA UČENJA (TVU), kampanji na...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This