Destinacija Dolenjska v finalu projekta Evropske destinacije odličnosti

Na Razvojnem centru Novo mesto smo ob podpori vseh 12 dolenjskih občin prijavil Dolenjsko kot turistično destinacijo na razpis Slovenske turistične organizacije za pridobitev naziva Evropska destinacija odličnosti, na temo »turizem dobrega počutja«.

Projekt Evropske destinacije odličnosti

Projekt Evropske destinacije odličnosti (European Destinations of Excellence) spodbuja razvoj trajnostnega turizma v Evropi in v ospredje postavlja manjše, a zanimive destinacije, ki ponujajo pristna doživetja in omogočajo odkrivanje bogate lokalne turistične ponudbe.

Z nazivom Evropska destinacija odličnosti 2019 bo izbrana destinacija vključena v promocijske aktivnosti tako s strani Slovenske turistične organizacije kot tudi Evropske komisije. Zmagovalna destinacija in finalistke bodo postale članice slovenske mreže EDEN destinacij in pridobile možnost za včlanitev v evropsko združenje EDEN destinacij, ki spodbuja izmenjavo dobrih praks, povezanih s trajnostnim razvojem turizma, ter povezovanje destinacij iz Evrope.

Obisk petčlanske strokovne komisije

V začetku julija smo prejeli obvestilo, da je destinacija Dolenjska ena izmed dveh finalistk za pridobitev omenjenega naziva. Za pridobitev dodatnih točk, ki bodo odločale o letošnjem zmagovalcu nas je v četrtek 11. julija obiskala petčlanska strokovna komisija. V okviru njihovega obiska smo obiskali Grajski vrt na Otočcu, kjer že drugo leto gojijo lastno zelenjavo in zelišča za potrebe hotela Šport, Gradu Otočec in Term Šmarješke Toplice in nadaljevali z degustacijo dobrot v vinskem stolpu Grad Otočec. Obisk smo nadaljevali v Novem mestu, kjer je novomeški podžupan Boštjan Grobler, komisijo popeljal po prenovljenem Glavnem trgu. Voden sprehod smo nadaljevali do Frančiškanskega samostana, kjer nas je sprejel pater Krizostom in nas popeljal v njihovo vinsko klet, kjer smo imeli možnost pokusiti mašno vino. Po stopnicah smo se nato spustili do obrežja Krke in se vkrcali na kanu ter bolj ali manj usklajeno odveslali proti Beach baru Loca. Tam smo si privoščili osvežitev s koktajlom z dolenjskim pridihom. Iz Novega mesta smo se odpeljali do zadnje točke obiska – Dolenjskim Toplicam. V Hotelu in restavraciji Herbelier Oštarija so nam predstavili svojo prenovljeno ponudbo z lokalno zeliščno tematiko ter programi, ki jih svojim gostom nudijo v sodelovanju z lokalnimi ponudniki. Oštarija je imetnica mednarodnega certifikata za trajnostni turizem Travellife in cetifikata Slovenia Green.

Po doživetjih polnemu dnevu dobrega počutja je komisija zaključila svoj dan ob delovni večerji, mi pa že težko pričakujemo končne rezultate ocenjevanja. V vsakem primeru smo izjemno veseli, da smo destinacijo Dolenjska pripeljali do točke, ko je ob bok drugim slovenskim destinacijam postala finalistka Evropske destinacije odličnosti.

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Spletna akademija: Jesenska zakladnica znanj v turizmu

Spletna akademija: Jesenska zakladnica znanj v turizmu

Spletna akademija: Jesenska zakladnica znanj v turizmu Turistične ponudnike ter zaposlene v gostinstvu in turizmu vabimo na niz tematskih izobraževanj, ki bodo potekala prek spleta. Nenehno izobraževanje in vlaganje v znanje ter nove kompetence je ključno za doseganje...

Družinam prijazna destinacija: delavnica za turistične ponudnike

Družinam prijazna destinacija: delavnica za turistične ponudnike

Postavimo Dolenjsko na zemljevid družinam prijaznih destinacij. Privlačna družinska okolja in otrokom prilagojena ponudba so v Sloveniji še redkost, zato lahko razvoj družinskih turističnih produktov in prostorov postane konkurenčna prednost Dolenjske.Razvojni center...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

CGP katalog

CGP katalog najdete tukaj. Logotipe najdete tukaj.

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This