Ekipa Europe Direct Slovenija v Pragi

Ekipa Europe Direct Slovenija, ki jo sestavljajo Alenka Miler (Koroška), Aleksandra Pavlič (Novo mesto), Dejan Bogdan (Murska Sobota), Katja Kolenc (Celje), Lina Leskovec (Maribor), Jasmina Bagar (Jesenice) in Mario Benkoč (Koper) pod vodstvom Katje Troha (Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji) je v začetku oktobra obiskala Annual General Meeting 2019 (AGM 2019) v Pragi, kjer se je zbrala celotna družina Europe Directov v EU, ki šteje preko 450 članov in članic. Tovrstna srečanja so vedno bogat vir novih znanj, idej in izmenjav dobrih praks. Prav tako pa vedno stkemo dragocene vezi, ki nam nato olajšajo vsakodnevno delo ter obrodijo skupne projekte.

Dvodnevno srečanje je bilo zelo bogato z govorci, delavnicami in aktualnimi temami. Spoznali smo program in sestavo nove Evropske komisije pod vodstvom Ursule von der Leyen. Velik poudarek je bil na podnebnih politikah –  delovanju EU na področju, ki bo najbolj vplivalo na našo prihodnost. Podnebne spremembe so tu in so dejstvo, kar lahko dandanes opazimo že posamezniki (višanje temperatur, poplave, spremembe padavin ipd.). Ni skrivnost, da je EU v svetu na tem področju vodilna, za kar si bo prizadevala tudi v prihodnosti. Cilji na tem področju so ambiciozno zastavljeni, kar so predstavili tudi na konferenci AGM 2019. Izpostavili so tudi cilje evropskega stebra za socialne pravice, kar je jasen signal, da bodo EU tudi vnaprej povezovale skupne vrednote in vizija pravične družbe. Na področju migracij se bo EU osredotočila na vzpostavitev bolj trajnostnega, zanesljivega in trajnega pristopa za iskanje in reševanje migrantov, razvila bo močnejše sodelovanje z državami izvora in tranzita ter znova zagnala reformo o azilnih pravilih. Dela na tem področju je še veliko, a EU zagotavlja, da želijo, da se kmalu vzpostavi nazaj popolnoma delujoče Schengensko območje.

AGM 2019 je osvetlil tudi tematike kmetijske politike ter trgovinskih sporazumov EU, ki so namenjeni ustvarjanju boljših trgovinskih priložnosti ter odpravljanju trgovinskih ovir. Trgovinski sporazumi so glede na vsebino delijo in moramo ločiti med sporazume o gospodarskem partnerstvu, prostotrgovinske sporazume ter pridružitvene sporazume. EU ima največjo mrežo trgovinskih sporazumov na svetu, kar 36 milijonov služb pa je odvisnih od le-teh.

Po dveh dneh intenzivnih delavnic in predstavitev smo bili vsi mnenja, da EU vpliva prav na vsak aspekt našega življenja. Zato moramo lokalni EU specialisti najti način, da učinke EU komuniciramo na lokalni ravni skozi inovativne in privlačne dogodke ter na družbenih omrežjih, ki so danes zelo razširjena. Torej…adijo konference, pozdravljeni festivali, kot smo iz prve roke izvedeli od mlade okoljske aktivistke, ki je imela na AGM 2019 tudi prepričljiv in motivacijski govor o tem, kako lahko prav vsak posameznik naredi razliko.

AGM 2019 smo zaključili pozitivno, saj se vsi strinjamo, da se čedalje več državljanov pričenja zavedati, da nam EU omogoča kvalitetno okolje za življenje ter si želi, da tako tudi ostane.

Napisala: Aleksandra Pavlič

 

 

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnostiDa se starejši zavedajo pomena digitalnih spretnosti, so dokazali z udeležbo na delavnici, ki jo je včeraj v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) pripravila Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This