Filmski večer

Informacijska točka Europe Direct Novo mesto in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto vas vabita na dva filmska večera s kulinariko Karima Hanune. Dva večera vas bosta skozi sliko in okus popeljala v daljne dežele…da bi jih le bolje razumeli, se otresli strahov in vprašanj.

Ogledali si bomo filma, ki bosta orisala problem migrantske krize in sprejemanja drugačnih kultur, ki prihajajo v naše okolje.

Program

29. 3. 2018 ob 19.00 – film ZELENO KOLO

Zeleno kolo je prvi savdski film, ki je bil v celoti posnet v Savdski Arabiji – in prvi savdski film, ki ga je posnela ženska, Haifaa Al Monsour. Toda ironično: sama Haifaa Al Monsour je s svojim dejanjem – s tem, da je kot savdska ženska posnela film – naredila radikalnejši in prelomnejši korak kot njena filmska junakinja, 10-letna Wadjda (Waad Mohammed), ki hoče na vsak način dobiti zeleno kolo. Njena mati noče za to niti slišati, kar pa ne čudi – v Savdski Arabiji lahko kolo vozijo le moški. Tako pravijo represivne, patriarhalne verske postave, ki prisegajo na Koran. Sreča v nesreči: v šoli pripravljajo tekmovanje v recitiranju Korana – kdor bo zmagal, dobi denarno nagrado. Za Wadjdo je to kakopak priložnost, da vendarle pride do zelenega kolesa (ki za svoje dobro preveč spominja na tiste naivno iskrene »bele balone«, po katerih v iranskih filmih hlepijo otroci). In tu je trik: če si hoče kupiti kolo, če hoče torej kršiti verske postave, mora brati Koran! Če se hoče osvoboditi, mora »glorificirati« to, kar jo skuša utišati. Paradoks? Ne, to je le metafora paradoksalne družbe, v kateri druga ob drugi živita protizahodna verska policija in globalizacija (zahodni pop, zahodni čevlji, računalniške igrice ipd.), kar Savdsko Arabijo spreminja v novo Kitajsko. (http://www.mladina.si/152678/zeleno-kolo/)

25. 4. 2018 ob 19.00 – film ODPRTO MORJE

Dvanajstletni Samuele živi na otoku sredi morja. Hodi v šolo in strelja s svojo fračo. Rad se igra na kopnem, čeprav vse okoli njega diši po morju ter šepeta o možeh, ženah in otrocih, ki plujejo po njem, da bi dosegli obalo njegovega otoka. To ni običajen otok. Lampedusa je simbolna meja Evrope, ki jo že dve desetletji prečka na tisoče migrantov v iskanju svobode. Otok površine dvajsetih kvadratnih kilometrov je sedemdeset navtičnih milj oddaljen od afriške in sto dvajset od sicilske obale. V zadnjih dvajsetih letih je na obalah Lampeduse pristalo prek štiristo tisoč migrantov. Ocenjujejo, da jih je petnajst tisoč izgubilo življenje med nevarno plovbo. (https://www.kolosej.si/filmi/film/odprto-morje/)

Dodatne informacije

Vstopnine za ogled filmov ni.

Vabilo na dogodek najdete tukaj.

Vabljeni!

 

Morda vas zanima tudi:
  

Pin It on Pinterest

Share This