KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – Inovativne dobrote s Krasinca

Eden izmed ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane iz LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s kreativnostjo na svojih področjih navdušili. V tem članku predstavljamo družinsko kmetijo Klepec iz Krasinca v Beli krajini. 

Pri Klepčevih verjamejo v trdo delo in kakovostno, telesu podporno pravo hrano. Verjamejo v naravo in ji dajejo prednost pred vsem industrijskim. Zato so se leta 2015 usmerili v ekološko pridelavo vseh žit. Razvijajo inovativne izdelke iz domačih surovin. Na voljo imajo sveže mlete polnozrnate moke iz enajstih žit, zdrobe, kaše, kosmiče ter polnozrnate testenine brez jajc. Pridelujejo tudi hladno stiskana olja – konopljino, laneno in ričkovo.  

Med izdelki bi izpostavili tsampo, za katero velja, da je najboljši nadomestek instant industrijskih otroških kašic. Kot zanimivost lahko omenimo, da je tsampa tradicionalna jed tibetanskih menihov. Narejena je iz praženega ječmena. Zelo zanimiva je zato, ker se je ne kuha, je že toplotno obdelana in ne vsebuje belega sladkorja.  

Velika posebnost so tudi njihove kaljene moke; pšenična, pirina in ajdova, iz katerih izdelujejo tudi kosmiče in testenine. »S prehodnim kaljenjem poskrbimo, da so hranila veliko bolj prebavljiva in dostopna človeškemu organizmu, saj žito odvrže ovoj, v katerem je fitinska kislina,« nam razloži Mojca Klepec, ki je tudi izumiteljica »ajdovih hrustavčkov«, narejenih iz ajdove kaše. Hrustavčki so od inštituta za nutricionistiko leta 2020 prejeli priznanje za najbolj inovativen izdelek iz ajde.

Jožef Klepec pa o delu na kmetiji pravi takole: »Rad imam izzive, nove stvari in kmetija je tako okolje, kjer se to da uresničiti. Nisem človek, ki bi sedel na mestu za neko mizo, rad sem v naravi. Na kmetiji pa je nek skupek vsega, da se razvijaš in ustvarjaš nove izdelke.«

Na kmetiji so imeli največ izzivov s proizvodnjo in predelavo. Najtežje je bilo priti do kakovostnih strojev, s katerimi se da narediti tudi kakovosten izdelek. »Taki stroji niso poceni in veseli smo, da smo uspeli tudi z nepovratnimi sredstvi priti do samozadostnosti kar se strojev tiče. Drugi večji izziv, za katerega upam, da ga letos rešimo, je skladiščenje. Skladiščenje žit je pri ekološki pridelavi velika težava, saj ne moremo uporabljati nobenih zaščitnih sredstev,« nam še zaupa gospodar kmetije.  

Klepčevi si želijo ostati manjša, butična družinska kmetija, na kateri vsak s svojimi sposobnostmi pomaga na svojem področju.

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnostiDa se starejši zavedajo pomena digitalnih spretnosti, so dokazali z udeležbo na delavnici, ki jo je včeraj v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) pripravila Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This