KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – Inovativne dobrote s Krasinca
Eden izmed ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane iz LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s kreativnostjo na svojih področjih navdušili. V tem članku predstavljamo družinsko kmetijo Klepec iz Krasinca v Beli krajini.
Pri Klepčevih verjamejo v trdo delo in kakovostno, telesu podporno pravo hrano. Verjamejo v naravo in ji dajejo prednost pred vsem industrijskim. Zato so se leta 2015 usmerili v ekološko pridelavo vseh žit. Razvijajo inovativne izdelke iz domačih surovin. Na voljo imajo sveže mlete polnozrnate moke iz enajstih žit, zdrobe, kaše, kosmiče ter polnozrnate testenine brez jajc. Pridelujejo tudi hladno stiskana olja – konopljino, laneno in ričkovo.
Med izdelki bi izpostavili tsampo, za katero velja, da je najboljši nadomestek instant industrijskih otroških kašic. Kot zanimivost lahko omenimo, da je tsampa tradicionalna jed tibetanskih menihov. Narejena je iz praženega ječmena. Zelo zanimiva je zato, ker se je ne kuha, je že toplotno obdelana in ne vsebuje belega sladkorja.
Velika posebnost so tudi njihove kaljene moke; pšenična, pirina in ajdova, iz katerih izdelujejo tudi kosmiče in testenine. »S prehodnim kaljenjem poskrbimo, da so hranila veliko bolj prebavljiva in dostopna človeškemu organizmu, saj žito odvrže ovoj, v katerem je fitinska kislina,« nam razloži Mojca Klepec, ki je tudi izumiteljica »ajdovih hrustavčkov«, narejenih iz ajdove kaše. Hrustavčki so od inštituta za nutricionistiko leta 2020 prejeli priznanje za najbolj inovativen izdelek iz ajde.
Jožef Klepec pa o delu na kmetiji pravi takole: »Rad imam izzive, nove stvari in kmetija je tako okolje, kjer se to da uresničiti. Nisem človek, ki bi sedel na mestu za neko mizo, rad sem v naravi. Na kmetiji pa je nek skupek vsega, da se razvijaš in ustvarjaš nove izdelke.«
Na kmetiji so imeli največ izzivov s proizvodnjo in predelavo. Najtežje je bilo priti do kakovostnih strojev, s katerimi se da narediti tudi kakovosten izdelek. »Taki stroji niso poceni in veseli smo, da smo uspeli tudi z nepovratnimi sredstvi priti do samozadostnosti kar se strojev tiče. Drugi večji izziv, za katerega upam, da ga letos rešimo, je skladiščenje. Skladiščenje žit je pri ekološki pridelavi velika težava, saj ne moremo uporabljati nobenih zaščitnih sredstev,« nam še zaupa gospodar kmetije.
Klepčevi si želijo ostati manjša, butična družinska kmetija, na kateri vsak s svojimi sposobnostmi pomaga na svojem področju.
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
Predvidoma decembra objavljena dva okoljska razpisa iz načrta za okrevanje in odpornost
Ministrstvo za okolje in prostor najavlja objavo dveh javnih razpisov iz Načrta za okrevanje in odpornost (NOO) v vrednosti 107,7 milijona evrov. Predvidoma decembra bosta objavljena razpisa za investicije v izgradnjo: energetsko učinkovitih sistemov komunalnih...
10. STARTUP VIKEND Novo mesto
Kdaj? 5. in 6. november 2021Kje se dobimo? Na spletu, zoom povezavo pošljemo po prijavi K udeležbi vabimo:- šole oz. učitelje, profesorje in mentorje, ki jih zanima podjetništvo in želijo podjetniške aktivnosti (krožek, podjetniški izzivi, tekmovanje POPRI…) izvajati...
Skoraj 280 udeležencev na mednarodnem dogodku za poslovno mreženje SEEMEET SLOVENIA 2021
Dvodnevni dogodek, ki se je letos izjemoma v celoti preselil na splet, je dosegel cilj: uspešno izvedeni številni sestanki udeležencev z vsega sveta z morebitnimi bodočimi partnerji, dobavitelji ali kupci. SEEMEET 2021, ki ga je ob podpori partnerjev organiziral...