V četrtek, 13. aprila je v organizaciji Društva strojnih inženirjev in tehnikov Novo mesto, Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, Gospodarske zbornice Slovenije, Območne zbornice Posavje, Krško, Razvojnega centra Novo mesto in Šolskega centra Novo mesto potekal Dan avtomatike in robotike 2017.

Na prireditvi, ki je potekala v prostorih Šolskega centra Novo mesto se je zbralo približno 150 udeležencev, ki so prisluhnili domačim in tujim strokovnjakom, osrednje mesto na prireditvi pa je bilo namenjeno predstavitvi zbornika v katerem je prikazano stanje in razvoj robotike v 25-letnem obdobju od vpeljave prvega robota v proizvodnjo v jugovzhodni Sloveniji in Posavju. Področje robotike je v tem obdobju doživelo izreden razcvet in je prisotne praktično na vseh področjih življenja, še najbolj pa v industriji. Na prvem mestu je avtomobilska industrija. Kot primer lahko navedemo, da ima družba Revoz skoraj dve tretjini vseh registriranih robotov v regiji, zelo pa se uporaba robotov povečuje tudi v drugih industrijah, kot je kovinsko predelovalna in farmacevtska. Da bo regija tudi v prihodnje igrala pomembno vlogo na področju robotizacije pa je dokaz tudi vodilno svetovno podjetje na področju industrijske robotike, japonska Yaskawa, ki je za središče evropskih operacij in za izgradnjo nove tovarne izbrala prav našo regijo.

V zborniku, ki je nastal v sodelovanju s številnimi uglednimi slovenskimi in tujimi strokovnjaki ter ob podpori domače industrije je predstavljen stanje in razvoj robotike v Sloveniji in svetu, prikazane izkušnje pri uvajanju robotike v domača podjetja, zaključek zbornika pa se dotika tudi dela z mladimi in smerjo kamor se robotika razvija.

Na posvetu so bile predstavljene dobre prakse podjetja Revoz, d.d., ki je bil tudi generalni pokrovitelj dogodka in podjetja TPV, d.o.o., ki je predstavilo primer avtomatsko vodenega vozička, ki igra zelo pomembno vlogo pri oskrbi proizvodnih linij in zmanjšuje nevarnosti pri delu v proizvodnji.

Na zadnjem delu posveta so se predstavili številni dobavitelji, kot so Yaskawa, Fanuc Adria, Roboteh Kuka, Axiom Tech in Siemens, Inea in številni drugi. Da so lahko roboti uporabni tudi pri vsakdanjih rečeh pa smo lahko videli v avli, kjer so potekale številne predstavitve, med drugim tudi primer, ko je robot natočil kozarec cvička.

Veseli dejstvo, da se je dogodka udeležilo veliko število dijakov in študentov tako, da se nam za podmladek ni potrebno bati.

Pin It on Pinterest

Share This