Kako dekleta in ženske navdušiti (in opremiti) za tehnično znanje

Konec prejšnjega tedna smo se z delom ekipe Razvojnega centra Novo mesto, ki je sodelovala v projektu Green STEAM for NEET Women, srečali z italijanskim partnerjem MegaHUB, kjer smo si izmenjali dragocene izkušnje ob koncu projekta.

Vodja projekta Simon Jeraj je predstavil izvedene aktivnosti projekta Green STEAM for NEET Women, kjer smo v zadnjih mesecih za nezaposlene ženske in dekleta izvedli tehnična izobraževanja z namenom, da postanejo lažje zaposljiva. V našem Labtopu so se dekleta učila oblikovati in tiskati s 3D printerji, izrezovati in gravirati z laserjem ter pridobila razna praktična znanja iz elektronike ter robotike. Del izobraževanja so bile tudi mehke veščine in poslovno modeliranje.

Ugotovili smo, da izvajamo z našimi partnerji iz mesta Schio zelo podobne programe – oboji razvijamo tehnična znanja od osnovnošolcev naprej (programiranje in LEGO-robotika). Vsi se zavedamo, kako pomembno je, da razvijamo tehnična znanja pri mladih z namenom usposobitve strokovnega kadra za delo z raznimi tehničnimi procesi vedno večjih potreb sodobne industrije.

Z razliko od Slovenije, Italija kot država bolj intenzivno prepoznava pomembnost vključitve tehničnih znanj v šole in tovrstne programe že delno sofinancira. V marcu smo se udeležili tudi prve eduTech konference v Kočevju, na kateri smo prišli do podobnih zaključkov – nujnost dodajanja tehničnih znanj v šole.  

Če želimo vzpodbuditi zanimanje za tehnična znanja tudi dekleta, jim moramo tovrstne dejavnosti predstaviti dovolj zgodaj, predenj razlike v znanju in praksi (v primerjavi s fanti) postanejo prevelike. Dekleta se bodo potem lažje vključila in sodelovala pri tovrstnih aktivnostih.

Skupaj z našimi partnerji iz MegaHUBA-a smo se dogovorili o nadaljnjem sodelovanju, v katerem bomo iskali dodatne možnosti izobraževanja študentov v sodelovanju z lokalnimi podjetji. 

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

24. april – dan brez zavržene hrane

24. april – dan brez zavržene hrane

24. april - dan brez zavržene hraneInformacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, je v sodelovanju z EKO ŠOLO organizirala delavnico v sklopu slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga po sklepu vlade obeležujemo 24....

Odprte so prijave v program iniciativa ALMA

Odprte so prijave v program iniciativa ALMA

Odprte so prijave v program iniciativa ALMAGre za 6-mesečni mentorski program, ki vključuje 2-mesečno delovno-učno izkušnjo v tujini.Iniciativa ALMA se izvaja do 31. 10. 2028. Njen namen je omogočiti mladim od 18. do 35. leta, ki niste vključeni v izobraževanje,...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This