KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – CAR LAS DBK
Eden od ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane z LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s kreativnostjo na svojih področjih navdušili. Spoznavali smo, kako lahko užitne gobe gojimo kar sami doma, okušali prvovrstno malinovo vino, se naučili, kaj je to Tsampa in katera zelenjava na Dolenjskem spomladi pride prva na naše krožnike.
S kmetijsko dejavnostjo se na družinski kmetiji Redek ukvarjajo že od leta 1824. Ko se je mladi prevzemnik kmetije Jernej Redek po študiju odločil tradicijo nadaljevati, so majhno družinsko kmetijo postopoma preuredili v sodobno kmetijo. »Odločili smo se, da se bomo usmerili v pridelavo vrtnin ter špargljev. Bili smo eni prvih, ki smo pred dobrimi 23 leti na Dolenjskem naredili tržni nasad za pridelavo špargljev«, nam je zaupal Redek. Pogumna odločitev se je izkazala za pravilno, saj imajo danes imajo s šparglji posajenih že pet večjih nasadov.
Jernej Redek je kmet z dušo in ga poleg znanja vodi življenjska filozofija – delaj v sozvočju z zemeljskimi cikli. »Ko dosežeš, da delaš z rastlinami v skladu z letnimi časi, vremenom in zunanjimi dejavniki, kot so npr. lunin koledar in biodinamične metode, je to tisto pravo kmetovanje, ki omogoča ustvarjati kakovostne produkte.«
Obiskali smo tudi mladega podjetnika Miha Gruljo (Fungalist), ki je svojo strast do vzgajanja gob spremenil v edinstveno podjetniško pot. Vzgaja in prodaja tako kulinarične gobe kot gobe z zdravilnimi učinki. S prvimi želi ozavestiti uporabnike o novejših načinih uporabe, z drugimi pa pripravlja različne tinkture in čaje. »Z resnejšim vzgajanjem gob sem se začel ukvarjati, ko sem naredil svoj prvi substrat in se zaljubil v proces njihove rasti. Te občutke sem želel podoživljati in hotel tudi drugim ljudem to omogočiti.« Ta želja ga je pripeljala do kreacije svojega prvega produkta – goboksa – s katerim si lahko sami doma gojimo gobe na preprosti način. Goboks to omogoča, saj lahko samo s škropljenjem vode v desetih dneh vzgojimo svoje gobe kar na kuhinjskem pultu.
Grulja goji predvsem eksotične kulinarične gobe, kot so resasti bradovec, šitake in kraljevi ostrigarji. Zanje se je odločil zato, ker so bile do nedavnega še zelo nepoznane in jih želi približati ljudem. Letos je začel izdelovati tudi tinkture, ki se uporabljajo izključno v zdravilne namene. Resasti bradovec ima npr. edinstveno sposobnost spodbujanja rasti in obnavljanja živčnih celic, reishi je zelo dobra za krepitev imunskega sistema, šitake pa imajo močan antivirusni učinek in so tudi zelo dobre za krepitev imunskega sistema. Njegov cilj je uvedba gojenja gob v gospodinjstva in s tem povečanje zavedanja o pomembnosti lastne hrane ter podpora podjetjem, katerih dejavnost so gojenje, predelava in trženje gob.
V Beli krajini smo obiskali še družinsko kmetijo Pavlovič in Klepec. Prvi se ponašajo z izdelki iz domačega jagodičevja in konoplje, drugi pa ustvarjajo inovativne prehrambne izdelke, kot so kaljena moka, Tsampa in raznovrstne testenine, narejene iz lastnih žit.
Upamo, da ste dobili kakšno novo idejo, s katero boste razveselili svoje brbončice in spoznavali nove okuse. Z nakupom izdelkov pri lokalnih pridelovalcih hrane krepimo našo neodvisnost od trga drugih držav, hkrati pa pomagamo zmanjšati ogljični odtis, ki ga pušča prehrambena veriga.
* opomba: članek bo predvidoma izšel tudi v mestnem glasilu spomladi 2024.
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
Na podjetništvu iščemo nove mišice
Smo ekipa Razvojnega centra Novo mesto (RC NM) – glavni naslov za vse, ki jih zanima podjetništvo, inovacije in super ideje na Dolenjskem. Tukaj pod eno streho združujemo podjetnike, raziskovalce in kreativce, ki želijo svoje zamisli spremeniti v uspešne zgodbe. Naš...
ZAČASNO ZAPRTJE POVABILA SUBVENCIJE OBRESTNE MERE ZA OBČINO MIRNA PEČ
Obvestilo podjetjem in podjetnikom iz Občine Mirna Peč o ZAČASNEM ZAPRTJU RAZPISA »SUBVENCIJE OBRESTNE MERE PODJETNIŠKIH KREDITOV 2024«Obveščamo vas, da smo zaradi omejenih sredstev dne 14. 10. 2024 ob 10. uri, začasno zaprli Razpis »Subvencije obrestne mere...
Delavnica o gostoljubju in komunikaciji v turizmu
Delavnica o gostoljubju in komunikaciji v turizmu na Razvojnem centru Novo mestoV torek, 24. septembra 2024, je na Razvojnem centru Novo mesto potekala delavnica z naslovom Prvovrstno gostoljubje in komunikacija v turizmu. Na delavnico so bili povabljeni lokalni...