KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – CAR LAS DBK
Eden od ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane z LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s kreativnostjo na svojih področjih navdušili. Spoznavali smo, kako lahko užitne gobe gojimo kar sami doma, okušali prvovrstno malinovo vino, se naučili, kaj je to Tsampa in katera zelenjava na Dolenjskem spomladi pride prva na naše krožnike.
S kmetijsko dejavnostjo se na družinski kmetiji Redek ukvarjajo že od leta 1824. Ko se je mladi prevzemnik kmetije Jernej Redek po študiju odločil tradicijo nadaljevati, so majhno družinsko kmetijo postopoma preuredili v sodobno kmetijo. »Odločili smo se, da se bomo usmerili v pridelavo vrtnin ter špargljev. Bili smo eni prvih, ki smo pred dobrimi 23 leti na Dolenjskem naredili tržni nasad za pridelavo špargljev«, nam je zaupal Redek. Pogumna odločitev se je izkazala za pravilno, saj imajo danes imajo s šparglji posajenih že pet večjih nasadov.
Jernej Redek je kmet z dušo in ga poleg znanja vodi življenjska filozofija – delaj v sozvočju z zemeljskimi cikli. »Ko dosežeš, da delaš z rastlinami v skladu z letnimi časi, vremenom in zunanjimi dejavniki, kot so npr. lunin koledar in biodinamične metode, je to tisto pravo kmetovanje, ki omogoča ustvarjati kakovostne produkte.«
Obiskali smo tudi mladega podjetnika Miha Gruljo (Fungalist), ki je svojo strast do vzgajanja gob spremenil v edinstveno podjetniško pot. Vzgaja in prodaja tako kulinarične gobe kot gobe z zdravilnimi učinki. S prvimi želi ozavestiti uporabnike o novejših načinih uporabe, z drugimi pa pripravlja različne tinkture in čaje. »Z resnejšim vzgajanjem gob sem se začel ukvarjati, ko sem naredil svoj prvi substrat in se zaljubil v proces njihove rasti. Te občutke sem želel podoživljati in hotel tudi drugim ljudem to omogočiti.« Ta želja ga je pripeljala do kreacije svojega prvega produkta – goboksa – s katerim si lahko sami doma gojimo gobe na preprosti način. Goboks to omogoča, saj lahko samo s škropljenjem vode v desetih dneh vzgojimo svoje gobe kar na kuhinjskem pultu.
Grulja goji predvsem eksotične kulinarične gobe, kot so resasti bradovec, šitake in kraljevi ostrigarji. Zanje se je odločil zato, ker so bile do nedavnega še zelo nepoznane in jih želi približati ljudem. Letos je začel izdelovati tudi tinkture, ki se uporabljajo izključno v zdravilne namene. Resasti bradovec ima npr. edinstveno sposobnost spodbujanja rasti in obnavljanja živčnih celic, reishi je zelo dobra za krepitev imunskega sistema, šitake pa imajo močan antivirusni učinek in so tudi zelo dobre za krepitev imunskega sistema. Njegov cilj je uvedba gojenja gob v gospodinjstva in s tem povečanje zavedanja o pomembnosti lastne hrane ter podpora podjetjem, katerih dejavnost so gojenje, predelava in trženje gob.
V Beli krajini smo obiskali še družinsko kmetijo Pavlovič in Klepec. Prvi se ponašajo z izdelki iz domačega jagodičevja in konoplje, drugi pa ustvarjajo inovativne prehrambne izdelke, kot so kaljena moka, Tsampa in raznovrstne testenine, narejene iz lastnih žit.
Upamo, da ste dobili kakšno novo idejo, s katero boste razveselili svoje brbončice in spoznavali nove okuse. Z nakupom izdelkov pri lokalnih pridelovalcih hrane krepimo našo neodvisnost od trga drugih držav, hkrati pa pomagamo zmanjšati ogljični odtis, ki ga pušča prehrambena veriga.
* opomba: članek bo predvidoma izšel tudi v mestnem glasilu spomladi 2024.
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
POPRI 2023 – potek regijskega predizbora – Jugovzhodna Slovenija
Minule dni je podjetniška komisija presojala poslovne modele mladih iz celotne Slovenije, ki tekmujejo na tekmovanju POPRI 2023. V naslednji krog tekmovanja pa se lahko uvrsti največ 12 najboljših ekip iz vsake regije in posamezne kategorije. Poglejmo, katere ekipe...
Vedno bolj obiskana izmenjava oblačil in modnih dodatkov tudi v Novem mestu
EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto, je v soboto, 25. februarja, v prostorih novomeške Knjižnice Mirana Jarca organiziral že prepoznavno izmenjavo oblačil in modnih dodatkov. To je eden izmed dogodkov, ki jih pripravljajo v...
Delavnica INŠPEKCIJSKI NADZOR – NEZGODE PRI DELU, REŠEVANJE KONFLIKTOV NA DELOVNEM MESTU
SPOT Svetovanje Jugovzhodna Slovenija in Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Inšpektorat RS za delo vljudno vabimo na delavnico v okviru projekta »Zagotavljanje dostojnega dela zaposlenih, zlasti varnega in zdravega delovnega okolja, z...