KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – DOBROTE KMETIJE REDEK
Eden izmed ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane z LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s kreativnostjo na svojih področjih navdušili. V tem članku predstavljamo manjšo družinsko kmetijo Redek, kjer smo se pogovarjali z mladim prevzemnikom kmetije Jernejem Redkom.
S kmetijsko dejavnostjo se na družinski kmetiji Redek ukvarjajo že od leta 1824. Ko se je mladi prevzemnik kmetije Jernej Redek po študiju odločil tradicijo nadaljevati, so majhno družinsko kmetijo postopoma preoblikovali v sodobno kmetijo. »Odločili smo se, da se bomo usmerili v pridelavo vrtnin ter špargljev. Bili smo eni prvih, ki smo pred dobrimi 23 leti na Dolenjskem naredili tržni nasad za pridelavo špargljev«, nam je zaupal Redek. Pogumna odločitev se je izkazala za pravilno. Kmetija se je razvijala hkrati z odzivom trga. Danes imajo s šparglji posajenih že pet večjih nasadov. Z leti so tudi izobrazili svoje stranke o uporabi in vrednosti špargljev, ki jih sedaj med sezono vse sproti prodajo. Tudi zato, ker so med aprilom in junijem prva in edina lokalna sezonska zelenjava. »Naša kmetija tangira na lokalni trg, s šparglji oskrbujemo okolico Novega mesta, tako posamezne kupce kot gostinske lokale in javne kuhinje.«
Redek je kmet z dušo in poleg znanja ga vodi življenjska filozofija – delaj v sozvočju z zemeljskimi cikli. »Ko dosežeš, da delaš z rastlinami v skladu z letnimi časi, vremenom in zunanjimi dejavniki, kot so npr. lunin koledar in biodinamične metode, je to tisto pravo kmetovanje, ki ustvarja kakovostne produkte.«
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
Konferenca o izzivih in rešitvah trajnostne mobilnosti v Kopru, 23. aprila 2024
Konferenca o izzivih in rešitvah trajnostne mobilnosti v Kopru, 23. aprila 2024 Se ukvarjate s področjem trajnostne mobilnosti ali vas zanima njen napredek v Sloveniji v zadnjih letih?Vljudno vabljeni 23. aprila 2024 v Dvorano sv. Frančiška Asiškega (Koper), kjer...
Usposabljanje: HACCP sistem – varno delo s hrano in kultura varnosti hrane v luči nove zakonodaje
Usposabljanje: HACCP sistem - varno delo s hrano in kultura varnosti hrane v luči nove zakonodajeSPOT Svetovanje Jugovzhodna Slovenija, v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Novo mesto vabi obrtnike in podjetnike, pri njih zaposlene delavce, MSP ter...
Zakaj izbrati obnovljeno pohištvo in računalniško opremo?
Zakaj izbrati obnovljeno pohištvo in računalniško opremo?Vabimo vas na srečanje, na katerem vam bomo partnerji projekta NovIKroG predstavili, zakaj se odločiti za obnovljeno pohištvo in računalniško opremo ter kako to storiti. Spoznali boste, katere dobre prakse...