KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – DOBROTE KMETIJE REDEK
Eden izmed ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane z LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s kreativnostjo na svojih področjih navdušili. V tem članku predstavljamo manjšo družinsko kmetijo Redek, kjer smo se pogovarjali z mladim prevzemnikom kmetije Jernejem Redkom.
S kmetijsko dejavnostjo se na družinski kmetiji Redek ukvarjajo že od leta 1824. Ko se je mladi prevzemnik kmetije Jernej Redek po študiju odločil tradicijo nadaljevati, so majhno družinsko kmetijo postopoma preoblikovali v sodobno kmetijo. »Odločili smo se, da se bomo usmerili v pridelavo vrtnin ter špargljev. Bili smo eni prvih, ki smo pred dobrimi 23 leti na Dolenjskem naredili tržni nasad za pridelavo špargljev«, nam je zaupal Redek. Pogumna odločitev se je izkazala za pravilno. Kmetija se je razvijala hkrati z odzivom trga. Danes imajo s šparglji posajenih že pet večjih nasadov. Z leti so tudi izobrazili svoje stranke o uporabi in vrednosti špargljev, ki jih sedaj med sezono vse sproti prodajo. Tudi zato, ker so med aprilom in junijem prva in edina lokalna sezonska zelenjava. »Naša kmetija tangira na lokalni trg, s šparglji oskrbujemo okolico Novega mesta, tako posamezne kupce kot gostinske lokale in javne kuhinje.«
Redek je kmet z dušo in poleg znanja ga vodi življenjska filozofija – delaj v sozvočju z zemeljskimi cikli. »Ko dosežeš, da delaš z rastlinami v skladu z letnimi časi, vremenom in zunanjimi dejavniki, kot so npr. lunin koledar in biodinamične metode, je to tisto pravo kmetovanje, ki ustvarja kakovostne produkte.«
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
Razvijanje digitalnih spretnosti za starejše
Razvijanje digitalnih spretnosti za starejšeInformacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto je v občini Mirna Peč organizirala delavnico digitalnih spretnosti, na kateri so se starejši naučili razumevanja uporabe najpomembnejših funkcij pametnega telefona. Delavnica je...
24. april – dan brez zavržene hrane
24. april - dan brez zavržene hraneInformacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, je v sodelovanju z EKO ŠOLO organizirala delavnico v sklopu slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga po sklepu vlade obeležujemo 24....
Zmagovalca tekmovanja ScienceJam dijaka z idejo o depolimerizaciji lignina
Zmagovalca tekmovanja ScienceJam dijaka z idejo o depolimerizaciji ligninaZmagovalka finala tretjega znanstveno podjetniškega tekmovanja ScienceJam 2024, ki ga pripravlja informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, je ekipa Gimnazije Vič. V finalu včerajšnjega...