KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – SADNE SLADKOSTI KMETIJE PAVLOVIČ
Eden izmed ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane iz LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas navdušili s kreativnostjo na svojih področjih. V tem članku predstavljamo manjšo družinsko kmetijo Pavlovič in gospodarja kmetije Danila Pavloviča.
Na družinski kmetiji Pavlovič iz Križevske vasi so se najprej ukvarjali s pridelavo zelenjave, nato pa svoje delovanje preusmerili v pridelavo jagodičevja. Marmelade in sokove so v začetku delali za domačo uporabo in darila, sedaj opravljajo večjo proizvodnjo.
»Sedaj se ukvarjamo z jagodami, malinami, aronijo, bezgom in s konopljo. Iz skoraj vsega, kar pridelamo, delamo potem naprej izdelke. Izdelujemo sirupe, likerje, marmelade, naša posebnost pa sta malinovo vino in malinova penina,« pravi Danilo Pavlovič. Družina Pavlovič je na svoje malinovo vino zelo ponosna, saj jim to prvovrstno vino zadnja štiri leta prinaša zlate nagrade na ocenjevanjih. Narejeno je iz samih malin, postopek je podoben kot pri vinskem vinu. Maline najprej zmrznejo in v sodih pustijo, da zorijo od šest do osem mesecev, nakar vino ustekleničijo.
Posebnost njihovih sirupov je visok sadnji delež – pri malinovem sirupu je to kar 50 %. Zaradi tega je malinov sirup intenziven. Zelo radi ga imajo gostinci, iz njega delajo razne napitke in uporabljajo kot prelive za sladice.
Pomemben del njihove ponudbe so tudi izdelki iz industrijske konoplje – CBD kapljice in smola, kot posebnost pa ponujajo tudi konopljin liker. Urejeno imajo spletno trgovino, v kateri izdelke tržijo za celo Slovenijo.
»Naša največja konkurenčna prednost je, da vse izdelujemo iz lastne pridelave in izdelki imajo zato posledično visok sadni delež. Tudi recepti so v večini pobrani od naših staršev in prastaršev, ki so kuhali te izdelke. Jaz poskušam naše izdelke čim bolj približati tej preteklosti, tako po kakovosti kot po okusu,« nam o svojem procesu kuhanja še zaupa Pavlovič.
V prihodnosti si želijo povečati proizvodnje zmogljivosti in nadgraditi turistično ponudbo. Ponujajo degustacije, izposojo čolnov ter oddajajo nastanitvene prostore.
Vam zaupamo skrivnost? Njihovo malinovo vino je res prvovrstno in za poskusit 😉.
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
Znanstveno in tehnološko središče Rudolfovo, ki je svoj dom našlo v našem inkubatorju, praznuje prvo obletnico delovanja.
Znanstveno in tehnološko središče Rudolfovo, ki je svoj dom našlo v našem inkubatorju, praznuje prvo obletnico delovanja.Nastanek ustanove, ki bo povezala nosilce razvoja gospodarsko vodilne regije v Sloveniji, je spodbudil niz projektov, v katere so vključena...
Študijski obisk slovenskega lesnega in pohištvenega sektorja na avstrijskem Štajerskem, 18. april 2023
Študijski obisk slovenskega lesnega in pohištvenega sektorja na avstrijskem Štajerskem, 18. april 2023Javna agencija SPIRIT Slovenija ob podpori Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Direktorata za lesno industrijo organizira študijski obisk v Gradec na...
Okrogla miza »Realnost Evropskega zelenega dogovora v letu 2023«
Okrogla miza »Realnost Evropskega zelenega dogovora v letu 2023«Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto se je letos pridružila programu Gregorjevega sejma in organizirala okroglo mizo na zelo aktualno temo, ki se tiče vseh nas.Nedavna zdravstvena kriza in sedanja...