KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – VZGOJA IN PRODAJA ZDRAVILNIH TER KULINARIČNIH DOBROT
Eden izmed ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane z LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s kreativnostjo na svojih področjih navdušili.
V tem članku predstavljamo mladega podjetnika Miho Gruljo (Fungalist), ki je svojo strast do vzgajanja gob spremenil v edinstveno podjetniško pot. Vzgaja in prodaja tako kulinarične gobe kot gobe z zdravilnimi učinki. S prvimi želi ozavestiti uporabnike o novejših načinih uporabe, z drugimi pa pripravlja različne tinkture in čaje.
»Z resnejšim vzgajanjem gob sem se začel ukvarjati, kot sem naredil svoj prvi substrat in se zaljubil v proces njihove rasti. Te občutke sem želel podoživljati in jih hotel omogočiti tudi drugim ljudem.« Ta želja ga je pripeljala do kreacije svojega prvega produkta – goboksa, s katerim si lahko sami doma gojimo gobe na preprosti način. Mladi fungalist skuša skozi lastna občutenja pokazati, da za vzgojo gob niso potrebni temni tuneli, ampak le želja in potreba spoznati nekaj novega. Goboks to omogoča, saj lahko samo s škropljenjem vode kar na kuhinjskem pultu vzgojimo svoje gobe v desetih dneh .
Goji predvsem eksotične kulinarične gobe, kot so resasti bradovec, šitake in kraljevi ostrigarji. Zanje se je odločil zato, ker so bile do nedavnega še zelo nepoznane in jih želi na ta način približati ljudem. Grulja nam je pokazal, da lahko z njimi ustvarjamo jedi, ki si jih nismo niti predstavljali – npr. veganski burger iz kraljevega ostrigarja. Se pravi, goba ni več uporabljena samo kot začimba ali dodatek, ampak postane glavna sestavina jedi. Ker je Slovencem močno usidrano predvsem nabiralništvo, nam želi pokazati, da gobe lahko pridobimo in uporabljamo tudi na druge načine.
Letos je začel izdelovati tudi tinkture, ki se uporabljajo izključno v zdravilne namene. Resasti bradovec ima npr. edinstveno sposobnost spodbujanja rasti in obnavljanja živčnih celic ter odlično deluje na delovanje možganov. Reishi je zelo dobra za krepitev imunskega sistema in uravnovešanje telesnih procesov. Šitake pa imajo antivirusni učinek in so zelo dobre tudi za krepitev imunskega sistema. Njegov cilj je uvedba gojenja gob v gospodinjstva in s tem povečanje zavedanja o pomembnosti lastne hrane ter podpora podjetjem, katerih dejavnost so gojenje, predelava in trženje gob.
Letos je Mihi Grulji uspel še dodatni preboj, saj se je odločil razširiti svojo proizvodnjo v Prapreče pri Straži. Tam skupaj s partnerjem Rokom Golobom načrtujeta razširitev ponudbe in povečanje zmogljivosti pridelave gob in pripomočkov za njihovo vzgajanje doma.
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
Spodbujamo trajnostno mobilnost v regiji JV Slovenija
Spodbujamo trajnostno mobilnost v regiji JV SlovenijaPromet predstavlja enega glavnih virov onesnaževanja zraka in emisij toplogrednih plinov v Sloveniji, zato je bil 1. oktobra 2024 vzpostavljen Regijski center mobilnosti (RCM) Jugovzhodna Slovenija. Njegova naloga...
Evropski teden mobilnosti 2025: Mobilnost za vse – nova priložnost za trajnostno prihodnost
Evropski teden mobilnosti 2025: Mobilnost za vse – nova priložnost za trajnostno prihodnost Evropski teden mobilnosti (ETM) je vodilna kampanja Evropske komisije za ozaveščanje o trajnostni mobilnosti v mestih. Vsako leto med 16. in 22. septembrom spodbuja spremembo...
Ozaveščeni o pomenu samooskrbe
Ozaveščeni o pomenu samooskrbeEvropska komisija je v prvih 100 dneh delovanja nove ekipe predstavila VIZIJO ZA KMETIJSTVO IN PREHRANO, ki temelji na inovacijah, trajnosti in pravičnem agroživilskem sistemu, ki bo odporen na izzive prihodnosti, hkrati pa bo mladim...