KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – VZGOJA IN PRODAJA ZDRAVILNIH TER KULINARIČNIH DOBROT
Eden izmed ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane z LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s kreativnostjo na svojih področjih navdušili.
V tem članku predstavljamo mladega podjetnika Miho Gruljo (Fungalist), ki je svojo strast do vzgajanja gob spremenil v edinstveno podjetniško pot. Vzgaja in prodaja tako kulinarične gobe kot gobe z zdravilnimi učinki. S prvimi želi ozavestiti uporabnike o novejših načinih uporabe, z drugimi pa pripravlja različne tinkture in čaje.
»Z resnejšim vzgajanjem gob sem se začel ukvarjati, kot sem naredil svoj prvi substrat in se zaljubil v proces njihove rasti. Te občutke sem želel podoživljati in jih hotel omogočiti tudi drugim ljudem.« Ta želja ga je pripeljala do kreacije svojega prvega produkta – goboksa, s katerim si lahko sami doma gojimo gobe na preprosti način. Mladi fungalist skuša skozi lastna občutenja pokazati, da za vzgojo gob niso potrebni temni tuneli, ampak le želja in potreba spoznati nekaj novega. Goboks to omogoča, saj lahko samo s škropljenjem vode kar na kuhinjskem pultu vzgojimo svoje gobe v desetih dneh .
Goji predvsem eksotične kulinarične gobe, kot so resasti bradovec, šitake in kraljevi ostrigarji. Zanje se je odločil zato, ker so bile do nedavnega še zelo nepoznane in jih želi na ta način približati ljudem. Grulja nam je pokazal, da lahko z njimi ustvarjamo jedi, ki si jih nismo niti predstavljali – npr. veganski burger iz kraljevega ostrigarja. Se pravi, goba ni več uporabljena samo kot začimba ali dodatek, ampak postane glavna sestavina jedi. Ker je Slovencem močno usidrano predvsem nabiralništvo, nam želi pokazati, da gobe lahko pridobimo in uporabljamo tudi na druge načine.
Letos je začel izdelovati tudi tinkture, ki se uporabljajo izključno v zdravilne namene. Resasti bradovec ima npr. edinstveno sposobnost spodbujanja rasti in obnavljanja živčnih celic ter odlično deluje na delovanje možganov. Reishi je zelo dobra za krepitev imunskega sistema in uravnovešanje telesnih procesov. Šitake pa imajo antivirusni učinek in so zelo dobre tudi za krepitev imunskega sistema. Njegov cilj je uvedba gojenja gob v gospodinjstva in s tem povečanje zavedanja o pomembnosti lastne hrane ter podpora podjetjem, katerih dejavnost so gojenje, predelava in trženje gob.
Letos je Mihi Grulji uspel še dodatni preboj, saj se je odločil razširiti svojo proizvodnjo v Prapreče pri Straži. Tam skupaj s partnerjem Rokom Golobom načrtujeta razširitev ponudbe in povečanje zmogljivosti pridelave gob in pripomočkov za njihovo vzgajanje doma.
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
Razvojnemu centru Novo mesto zlato priznanje za LABTOP
Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine (GZDBK) je že 15. leto na Dnevu inovativnosti, ki je 14. septembra potekal na Otočcu, podelila priznanja in nagrade dolenjskih in belokranjskim inovatorjem. Med letošnjimi prejemniki je tudi naše podjetje, Razvojni center...
IZMENJAVA DOBRIH PRAKS MLADIH PODJETIJ NA PODROČJU SPLETNE PRODAJE
SPOT Svetovanje Jugovzhodna Slovenija vabi na brezplačni dogodekIZMENJAVA DOBRIH PRAKS MLADIH PODJETIJ NA PODROČJU SPLETNE PRODAJEv torek, 27. septembra 2022, v Hotelu M v LjubljaniSvojo podjetniško pot in izkušnje bodo z vami delile tri podjetnice, ki imajo uspešne...
Brezplačno usposabljanje Delovno-pravna zakonodaja in pogoji upokojevanja
SPOT Svetovanje Jugovzhodna Slovenija vas v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Novo mesto, vabi na brezplačno spletno usposabljanjeDELOVNO-PRAVNA ZAKONODAJA IN POGOJI UPOKOJEVANJA ki bo v torek, 27. septembra 2022 od 9.30 do 13.15in v sredo, 28....