Mednarodna konferenca »Sistemsko oblikovanje za krožne politike« na Brdu pri Kranju

V sredo, 3. julija 2019 je na Brdu pri Kranju potekala mednarodna konferenca »Sistemsko oblikovanje za krožne politike«, ki je potekala v okviru projekta Retrace. Konferenco je kot partner v projektu gostila Služba vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Konference smo se udeležili tudi predstavniki Razvojnega centra Novo mesto.

Udeležence konference so uvodoma nagovorili minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Slovenije, dr. Iztok Purič, veleposlanik Republike Italije v Sloveniji, Paolo Trichilo, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, Samo Hribar Milič in direktor sekretariata Interreg Europe, Erwin Siweris.

Krožno gospodarstvo je relativno nova paradigma, ki izhaja iz spoznanja, da je linearni gospodarski model preživet in da na planetu s končnimi viri neskončna raba surovin ni mogoča. Sporočilo konference je, da prehajanje v krožno gospodarstvo poteka v tesni povezavi z uvajanjem sistemskih sprememb na vseh družbenih ravneh. Prehod v krožno gospodarstvo lahko v prihodnosti ustvari številna delovna mesta, hkrati pa ohranja vedno redkejše vire, zmanjšuje vpliv njihove rabe na okolje ter odpadnim proizvodom daje novo vrednost. Na konferenci so predstavniki iz vseh partnerskih držav (Italija, Francija, Španija, Romunija in Slovenija) predstavili svoj pogled in svoje prakse pri iskanju ustreznih sistemskih povezav in alternativnih pristopov pri oblikovanju politik, ki lahko spodbudijo prehod v krožno gospodarstvo.

Konferenci je v popoldanskem času sledila delavnica, v okviru katere smo udeleženci iskali in oblikovali možne rešitve na presečišču družbenih inovacij in krožnega gospodarstva.

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

KOOPEKOOPERATIVNO KMETIJSTVO – CAR LAS DBK

KOOPEKOOPERATIVNO KMETIJSTVO – CAR LAS DBK

KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – CAR LAS DBKEden od ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane z LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This