Novo mesto, 11. november 2019 – Osmi Startup vikend Novo mesto je potekal od 8. do 9. novembra 2019 na Gimnaziji Novo mesto. Razvojni center Novo mesto je uspel povezati kar 11 osnovnih in 4 srednje šole. V dvodnevnem dogodku je sodelovalo 80 osnovnošolcev in srednješolcev, ki jim je pomagalo 25 mentorjev.

Startup vikend Novo mesto je dvodnevni podjetniški dogodek, ki je letos potekal že osmič in mladim omogoča, da spoznajo, kakšni so prvi koraki v svetu podjetništva in kako razvijati svoje podjetniške ideje.

Letošnja izvedba Startup vikenda se je iz Podjetniškega inkubatorja Podbreznik preselila na Gimnazijo Novo mesto. Razlog je bližina mesta, saj so morali mladi v petek na začetku programa dobro spoznati svoje uporabnike in njihove težave, to pa so v dobršni meri storili z intervjuvanjem ljudi v živo v samem mestnem jedru. S pridobljenimi informacijami so oblikovali svoj osnovni produkt, okoli katerega so zgradili vitki poslovni okvir.          

V soboto zjutraj so izdelali tudi prototipe svojih rešitev, se naučili postaviti predstavitveno spletno stran in spoznali, na kakšen način se učinkovito predstaviti komisiji.   

Ob 14-ih je potekal polfinale, kjer so mentorji izmed 11-ih osnovnošolskih in 8-ih srednješolskih idej  za finalne predstavitve pred komisijo podjetnikov izbrali po 6 idej za vsako kategorijo.

Na zaključnem dogodku ob 16-ih se je pridružila komisija lokalnih podjetnikov, ki so jo za osnovnošolce sestavljali Manca Čampa Pavlin, Miha Bradač, Peter Verščaj ter za srednješolce Sonja Vlašič, Luka Mali in doc. dr. Malči Grivec.

V osnovnošolski konkurenci je prvo mesto zasedla ekipa OŠ Grm Green slipps s svojimi popolnoma razgradljivimi natikači,  drugo mesto OŠ Dolenjske Toplice Go kids, ki po zgledu startup velikana Uber rešuje problem prevoza otrok na popoldanske aktivnosti in tretje OŠ Šmihel Time’s up z mobilno aplikacijo, ki staršem omogoča nadzor nad otrokovo uporabo mobitela.

Pri srednješolcih pa so komisijo najbolj prepričali CowLoon. Ekipa sestavljena iz članov Centra biotehnike in turizma GRM ter Gimnazije Novo mesto, se je lotila reševanje velikega okoljskega problema, ki ga povzroča proizvodnja metana pri govedu. Težavo bi rešili z zbiranjem metana neposredno iz želodca živali. Še ena ekološka zasnovana ideja: Coffe Planters iz Gimnazije Novo mesto je postregla z odličnim prototipom posodice za sadike, ki je izdelana iz kavnih usedlin in tako povsem razgradljiva. Zasedla je drugo mesto. Tretje so bile dijakinje iz Ekonomske šole Novo mesto ter njihova rešitev Drive Beat, ki pri zaspanem vozniku preko njegovega utripa zazna utrujenost in ga opozori na potreben počitek in tako prepreči morebitno prometno nesrečo.

Letošnji Startup vikend Novo mesto je postregel z rekordnim številom udeležencev in je v Sloveniji največji tovrsten dogodek namenjen osnovnošolcem in srednješolcem. Sodelovale so šole: OŠ Brusnice, OŠ Center, OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Drska, OŠ Grm, OŠ Stopiče, OŠ Šentjernej, OŠ Škocjan, OŠ Šmihel, OŠ Vavta vas, OŠ Žužemberk, Ekonomska šola Novo mesto, Gimnazija Novo mesto, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija ter Šolski center Novo mesto.

Dogodek so sofinancirali: Javna agencija SPIRIT s sredstvi Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Simon Jeraj, RC NM

 

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnostiDa se starejši zavedajo pomena digitalnih spretnosti, so dokazali z udeležbo na delavnici, ki jo je včeraj v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) pripravila Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This