Tadej Prešeren, ki velja za enega izmed najbolj uspešnih slovenskih prodajalcev na Amazonu, se je s podjetništvom prvič srečal pred štirimi leti, ko sta z ženo ustanovila blagovno znamko Sport2People. Danes na Amazonu mesečno prodata okoli 17.000 izdelkov, ob posebnih nakupovalnih dneh v Ameriki pa naredita tudi 100.000 evrov prometa na dan. Obenem je Tadej tudi soustanovitelj orodja Seller.Tools, ki ga uporablja na tisoče Amazon prodajalcev iz vsega sveta.

Vendar odločitev in sam prehod na samostojno podjetniško pot nista bila  enostavna. Na poti so ga pričakale številne ovire, ki pa jih uspešno premaguje, predvsem tako, da je in še vedno veliko dela na sebi – se izobražuje, udeležuje različnih seminarjev, predvsem pa dela na osebni rasti. In nas je zanimala prav ta zgodba, zgodba izza kulis.

 

S Tadejem Prešernom se je pogovarjal Aleksej Metelko.

Tadej, dobrodošel na kavču. Si sam svoj »šef«, uspešen podjetnik in gradiš svetovno blagovno znamko. Se imaš za uspešnega? Kaj je zate uspeh ter kaj je bilo tisto, kar ti je pomagalo do večjega preboja? 

Zame uspeh ni znamka avtomobila, ki ga vozim in ne količina denarja na bančnem računu.

Meni uspeh predstavlja to, da lahko razvijam in kreiram ideje, da delam tisto, kar me resnično veseli s srčnimi ljudmi, s katerimi si delimo iste vrednote in imamo skupno vizijo.

Izpopolnjuje me to, da lahko s tem, ko se sam razvijam kot osebnost, pomagam ljudem okoli sebe, tako v družini, v podjetju in v širši družbi.Težko rečem, kaj mi je pomagalo do večjega preboja, ker nisem nikoli razmišljal, kaj sploh je večji preboj in ali sem ga že doživel.

Rekel bi, da je večji preboj, ko res odvržeš večino svoje prtljage in spoznaš sebe do zadnjega atoma v celici in deluješ samo še od tu naprej.

Potemtakem, sam še nisem odvrgel vse prtljage, sem pa na poti večjega zavedanja sebe in vsega, kar me obdaja. Vse to, kar zadnja leta delam na sebi, je zame ogrevanje, učenje, čiščenje, grajenje temeljev, hkrati pa je to zame edina pot, da razvijam pristen stik s samim sabo in gradim zdrave in iskrene odnose v zakonu, družini, podjetju ipd.

V poslih in osebno imam velike vizije. Da jih lahko uresničim se zavedam, da je pred mano še veliko rasti, učenja. Vedno pa se vse zgodi takrat, kot se mora. Vesolje samo po sebi poskrbi za presenečenja, da se na koncu vedno izide tako, kot se mora.

 

Lepo si to povedal. Če greva vseeno nekoliko tudi na Amazon, kateri so tvoji TOP trije nasveti za uspešno prodajo in zakaj je, kljub veliki zasičenosti, Amazon še vedno odlična poslovna priložnost?

Rekel bi tako, ne podcenjuj konkurence in »ne padi na foro«, da je prodaja na Amazonu pasivni prihodek ter da boš s 500 evri postal milijonar v pol leta. Druga zadeva je, da narediš dobro analizo trga in poskusiš ustvariti produkt, »brand«, ki bo drugačen, boljši, inovativnejši ter ga bo težko skopirati. Kot tretje, pa bi izpostavil neprestano učenje, na kar moraš biti vedno pripravljen.

 

Kdaj si začutil, da boš »moral« narediti korak v samostojno podjetniško pot, da boš zapustil »varen« pristan uspešne multinacionalke in začel delati, kar te še bolj veseli?  Koliko časa je potem trajalo, da si to tudi zares storil?

V moji pretekli službi sem se počutil, da umiram na obroke. Čutil sem, kako  peša moja volja do ustvarjanja. Pešala mi je motivacija, da res dam iz sebe svoj maksimum na vseh področjih življenja. Zakaj? Zato, ker je sistem s tisoč pravili in zacementiranim načinom razmišljanja na mene deloval negativno. Jaz moram biti svoboden, da lahko ustvarjam, rabim prostor in ne smem čutiti nikakršne omejenosti na nobenem področju. Tako, da sem kmalu, ko mi je postalo jasno, da tega ne morem dobiti v velikem istemu, začel poleg službe v popoldanskem in nočnem času, iskati poslovne ideje. Nasproti je po spletu okoliščin prišel Amazon. Sedaj, kljub večjim tveganjem, povečanju obsega dela in odgovornosti, delam stvari, za katere si v času varne službe nisem nikoli predstavljal, da jih bom kadarkoli počel in v njih neizmerno uživam. To mi samo daje dodaten zagon in motivacijo za uresničevanje moje osebne in poslovne vizije.

 

Si imel določene strahove in pričakovanja o podjetništvu? So se uresničili ali so se pokazali novi, o katerih sploh nisi razmišljal? Kako si jih premagal?

Ko sem bil še zaposlen, nisem imel pojma, da imam v sebi toliko vgrajenega strahu: «Kaj pa, če vse to izgubim?Kaj si bodo drugi mislili, če mi ne uspe?«.. Na začetku sem imel kar precej težav s podobnimi strahovi. Danes se ta »monkey mind« ne oglaša več. Sem iskren sam s sabo in drugimi, moji nameni pri vsem mojem delovanju so pošteni. Ne ukvarjam se več s temi strahovi.

Enostavno mi mnenje drugih ni več pomembno in uspeh mi danes ne predstavlja več tistega, kar mi je pred nekaj leti.

 

Veliko delaš na sebi, vlagaš čas, energijo in denar za svojo osebno rast. Bi se strinjal, da uspeh in duhovnost hodita z roko v roki? In še eno podvprašanje, v kakšni meri na svoji poti poslušaš intuicijo?

Verjamem, da glede na to, koliko je nekdo odprt za osebno rast in duhovni razvoj,razvija svoje zavedanje, bolj se lahko približa svoji pristni naravi in šele takrat v življenje pritegne pravo radost, izobilje, ljudi, ki podobno vibrirajo in priložnosti, ki so prave za njegovo pot. Ljudje, ki tega ne razvijajo, se ne zavedajo, za kaj so v življenju prikrajšani.

Bolj kot se razvijaš, boljši vodja postajaš in bolj si sposoben videti celotno sliko, tudi tisto preko meja in to na vseh področjih.

Intuicija – ja. Če mi moj notranji občutek pove, da nekaj »ne pije vodo«, ali da je nekaj dobro – imam ob tem pozitivne občutke, to po navadi potem drži. Veliko pri svojem osebnem razvoju delam na tem, da si dovolim razvijati to sposobnost.

 

Poleg vseh dnevnih aktivnosti, odgovornosti in privilegijev je tukaj še tvoja srčna izbranka, tvoja žena Katja, s katero seveda skupaj gradita posel. Poleg vseh prednosti, ki jih to prinaša, so najbrž včasih tudi kakšna trenja. Kako jih obvladujeta?

S Katjo se neizmerno ljubiva in spoštujeva, najprej kot človeka in potem še kot partnerja. Od tukaj izhajava. Skupaj sva že več kot 18 let. Poznava se »v gene«. Drug drugemu dovoliva, da sva, kar sva ter se sprejemava. Hkrati pa se zavedava, da sva samo človeka, vsak s svojo »prtljago«, s svojim načinom razmišljanja in potrebami.

Oba sva zelo odprta in veva, da lahko rasteva samo, če drug drugemu dovoliva, da sva taka kakršna sva in da drug drugemu pomagava, ko pride do trenja oz. nesoglasij. Drug drugemu odkrito nalijeva čistega vina in si poveva,  kako stvari vidi eden ali drug.

Oba verjameva v to, da v življenju lahko delaš tako velike stvari, kolikor velik si sam.

Najin poligon za osebnostno rast je družina, posel, ekipa ter življenje samo po sebi. V bistvu si ne predstavljava dela drugače, kot ga počneva. Kljub temu, da sva dve zelo različni osebnosti in imava različne potrebe v življenju, se dopolnjujeva. Nekje je ona 1000-krat boljša od mene in me »zabremza«, tam, kjer bi mene odneslo v napačno dimenzijo. Spet drugje znam jaz drugače pogledati na situacijo. Naučila sva se poslušati drug drugega in se dopolnjevati. Ni vedno lahko, ampak je, potem ko pogledava nazaj, kaj sva naredila na sebi, kaj postajava, vredno.

 

Tadej, hvala, ker si z nami delil delček svoje zgodbe – do naslednjič, tukaj na kavču.

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

4-mesečno usposabljanje bodočih podjetnikov – PONI JV Slovenija

4-mesečno usposabljanje bodočih podjetnikov – PONI JV Slovenija

Razvojni center Novo mesto pričenja z izvajanjem 4 mesečnega programa podjetniškega usposabljanja v okviru projekta Podjetno nad izzive – Poni JV Slovenija. Kako poteka postopek? Prijaviš se na javni razpis za vključitev v PONI / 17.8.2020. Za 4 mesece se zaposliš na...

Startup SonicMind išče nov kader

Startup SonicMind išče nov kader

Podjetniški inkubator Podbreznik je stičišče mnogih poslovnih priložnosti. Tokrat predstavljamo ponudbo podjetja Divisia d.o.o.. Gre za novo startup podjetje, ki je letos, tudi z našo pomočjo, prišlo do 54.000 EUR sredstev razpisa P2 Slovenskega podjetniškega sklada....

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This