Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto je podaljšana roka Evropske komisije v jugovzhodni regiji in je v sredo, 5. 10. 2022, v Novem mestu gostila vodjo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Jernejo Jug Jerše. Namen obiska je bil vpogled v delovanje tukajšnje informacijske točke EUROPE DIRECT, razvojnega centra ter Novega mesta in projektov, ki se odvijajo v lokalnem okolju. Evropska komisija spodbuja trajnostno mobilnost in digitalizacijo, ker pa je letošnje leto evropsko leto mladih, smo v sklopu tega dne organizirali tudi delavnico robotike »Zabavno programiranje« z učenci Osnovne šole Grm in dijaki Gimnazije Novo mesto.

Ves dan je potekal v duhu trajnostne mobilnosti. Ekipa predstavništva Evropske komisije se je iz Ljubljane proti Novemu mestu odpravila kar z vlakom. Na prvi postaji v jugovzhodni regiji so se jim pridružili ekipa Razvojnega centra Novo mesto, v okviru katere deluje informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, predstavniki Mestne občine Novo mesto in direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele Krajine Tomaž Kordiš. Na vlaku je potekala razprava o železniškem prometu, povezavah in evropskem združenju o teritorialnem sodelovanju. V dopoldanskih urah so prispeli v Novo mesto, kjer so se z električnim vozilom LEON odpeljali do rotovža in obiskali župana Novega mesta Gregorja Macedonija, s katerim so govorili o uspešnem črpanju evropskih sredstev, pa tudi o priložnostih, izzivih ter Načrtu za okrevanje in odpornost. Nato so aktivirali električna kolesa GONM in se odpeljali proti velodromu v Podbreznik. Ogledali so si velodrom, trening kolesarjev Adrie Mobil, bazen, ki je še v gradnji, in spregovorili o uspešnih projektih, kot je Olimpijski center v Novem mestu. Nato so na Razvojnem centru Novo mesto prisostvovali še delavnici robotike »Zabavno programiranje«, na kateri sta Jug Jeršetova in Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra, nagovorila mlade. Ti so izvedeli nekaj več o informacijski točki EUROPE DIRECT Novo mesto, evropskem letu mladih in prednostnih nalogah Evropske komisije, v kateri imajo tudi mladi pomembno vlogo v bližnji prihodnosti.

V podjetniškem inkubatorju na Razvojnem centru Novo mesto se nahajajo odlična podjetja, ki ravno tako sledijo prednostnim nalogam Evropske komisije. Eno izmed teh je podjetje Reusable Technologies. Tomaž Kren in Marko Vrdoljak sta predstavila vizijo in poslanstvo podjetja ter izdelke iz elektronskih odpadkov, nad katerimi je bila ekipa predstavništva Evropske komisije navdušena, saj je to tisto, kar sami spodbujajo in k čemur sledijo z evropskimi pobudami in smernicami.

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnostiDa se starejši zavedajo pomena digitalnih spretnosti, so dokazali z udeležbo na delavnici, ki jo je včeraj v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) pripravila Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This