Razvojni center Novo mesto se lahko pohvali z mnogimi programi, s katerimi na Slovenskem orjemo ledino. Tudi tokrat smo začrtali novo pot – znanstveno-podjetniško tekmovanje za dijake, ki smo ga poimenovali ScienceJam. Kaj je znanstveno podjetništvo? To so podjetniške zgodbe, kjer produkt  temelji na znanstvenih metodah, kamor je vloženega ogromno truda, sredstev in znanja, kjer je tudi dodana vrednost za družbo in za podjetje toliko večja.

Vsako podjetje mora imeti poslovni model, ki opiše, kako podjetje ustvarja, dobavlja in zajema vrednost. Pri znanstvenih podjetniških zgodbah pa je poleg poslovnega modela potrebno tudi znanstveno pokazati, kako vaša rešitev prinaša vrednost uporabniku. Gre običajno za podjetja, ki delujejo na področju biotehnologije, biokemije, genetskega inženiringa, kmetijstva, farmacije, najbolj kompleksnih računalniških sistemov ter denimo kvantne fizike. Tovrstna podjetja so običajno tesno povezana z univerzami in znanstveno-raziskovalnimi inštituti.

Toda na področju znanstvenega podjetništva kontinentalna Evropa, z njo pa tudi Slovenija, precej zaostaja za ZDA, Veliko Britanijo, Avstralijo, Kanado itd. Poskusi zbliževanja akademske in podjetniške sfere so pogosti in v njih je vloženega veliko denarja, toda učinek ni niti približno tak, kot bi lahko bil. Del vzroka verjetno leži v zakonodaji in sistemu financiranja. Del razloga lahko gotovo iščemo tudi v mindsetu znanstvenikov in raziskovalcev, ki so najpogosteje prvenstveno znanstveniki, ne pa tudi podjetniki.

S tekmovanjem ScienceJam želimo prispevati k spremembi mindseta. Želimo krepiti matematično-znanstvene in podjetniške kompetence skupaj. Želimo spodbujati timsko delo in veščine javnega nastopanja. Predvsem pa želimo sodelujočim dijakom pokazati, da so lahko kos še tako težkim izzivom, pa četudi gre za kombinacijo znanosti in podjetništva.

Razvojni center gradi ScienceJam na dobrem desetletju izkušenj in znanja s organizacijo in izvedbo podjetniških tekmovanj. Čeprav je srednješolsko tekmovanje v znanstvenem podjetništvu precejšna novost tako na slovenskih kot na evropskih tleh, pa smo koncept tekmovanja testirali na oktobrskem znanstveno-podjetniškem hackathonu, ki se je izkazal za popoln uspeh in ponudil recept za izvedbo tovrstnih programov.

ScienceJam se bo izvajal na dveh ravneh. Na prvem krogu tekmovanja, na katerem bodo dijaške ekipe tekmovale z raziskovalnimi nalogami, bo štiričlanska komisija izbrala 12 najboljših ekip. Te se bodo pomerile s pitchi svojih projektov v finalu. Rok za oddajo raziskovalnih nalog za prvi krog ScienceJam je 22.4., finale pa bo potekalo – upamo, da tokrat v živo – na Podbrezniku 24.5.

S pojavom novih, dostopnih tehnologij, recimo CRISPR-Cas9 za gensko urejanje ali kvantnih računalnikov, doživljamo pravo eksplozijo novih odkritij in smo lahko skoraj dnevno priča novim premikom mejam možnega. Zato je najboljši trenutek za lansiranje tekmovanja, kot je ScienceJam, ZDAJ. Pripomoči želimo namreč k novim prebojem v znanosti za jutrišnji napredek.

Več o tekmovanju ScienceJam si lahko preberete na spletni strani tekmovanja.

Pin It on Pinterest

Share This