Okusi EU

V soboto, 13. julija 2019, je na gradu Žužemberk v okviru dogodka Trški dnevi potekala promocija kohezijske politike… na zelo okusen način. Od devetih zjutraj naprej smo pred gradom pekli palačinke, ki so piko na i dobile z odličnimi namazi Dobrot Dolenjske. 4 stojnice so pokale po šivih od vseh domačih dobrot, ki so bile tudi na pokušino. Obiskalo nas je preko 500 obiskovalcev in obiskovalk, ki so bili navdušeni nad izdelki blagovne znamke Dobrote Dolenjske, ki se je vzpostavila prav s pomočjo kohezijskih sredstev. Prijazen klepet o EU, dobrotah in življenju je bil po godu tako nam, kot tudi vsem, ki so se nam pridružili. Obiskala pa nas je tudi skupina študentov, ki se je v Novo mesto odpravila peš…po izpitih iz Kopra in Ljubljane, zato si je vsak seveda prislužil ne le eno, ampak dve palačinki.

Evropska unija vpliva na naša življenja

Projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljivih dokazov vpliva Evropske unije na naša življenja, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo evropskih državljanov. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Ravno zato poskuša točka Europe Direct Novo mesto lokalnemu prebivalstvu približati rezultate kohezijske politike, ki morda na prvi pogled niso tako vidni a vplivajo prav na vsak aspekt življenja posameznika.

Slovenija v obdobju 2014–2020 razpolaga z okvirno 3,312 milijarde evrov sredstev iz evropskih strukturnih skladov in Kohezijskega sklada, od česar je 159,8 milijona evrov namenjenih Instrumentom za povezovanje Evrope (za področje prometa) in 64 milijonov evrov za programe Evropskega teritorialnega sodelovanja. Ostala – večina – sredstev v največji meri upošteva uresničevanje Strategije EU 2020 in je prednostno usmerjena v štiri ključna področja za gospodarsko rast ter ustvarjanje delovnih mest.

A če interpretiramo številke, to pomeni, da zaradi njih v Sloveniji lahko živimo lepše, bolj kakovostno in boljše zaradi udejanjenih idej, novih delovnih mest, izboljšav infrastrukture, čistejšega okolja, zdrave lokalne hrane in drugih aspektov življenja.

Se veselimo novih dogodkov, ki bodo lokalnemu prebivalstvu predstavili odlične projekte, ki jih podpira EU.

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

10. Podjetniški izziv Dolenjske: El transformer

10. Podjetniški izziv Dolenjske: El transformer

10. Podjetniški izziv Dolenjske: El transformer Transformerji, iz znanstveno-fantastične serije, imajo moč, da spreminjajo svojo obliko. Na 10. podjetniškem izzivu pa bomo spreminjali uporabno vrednost električnih in elektronskih naprav in tako se bodo naši udeleženci...

Družinam prijazna destinacija: delavnica za turistične ponudnike

Družinam prijazna destinacija: delavnica za turistične ponudnike

Postavimo Dolenjsko na zemljevid družinam prijaznih destinacij. Privlačna družinska okolja in otrokom prilagojena ponudba so v Sloveniji še redkost, zato lahko razvoj družinskih turističnih produktov in prostorov postane konkurenčna prednost Dolenjske.Razvojni center...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

CGP katalog

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This