Odkar je Evropska komisija leta 2007 sprejela Lizbonski sporazum, so v šolski sistem začele skozi velika vrata prodirati ne le znanje, pač pa tudi kompetence. Vzporedno z Lizbonskim sporazumom so bila sprejeta tudi priporočila za osem ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja, med njimi podjetniška kompetenca. Slednja je sicer v šolskem prostoru doživela večkrat kot ne hladen sprejem, saj je pogosto zahtevala od učiteljev povsem nova znanja, veščine in naravnanosti. Evropske države se tega zavedajo, zato spodbujajo marsikateri program, ki v šolskem sistemu spodbuja razvoj podjetniških kompetenc tako za šolajočo se mladino kot tudi za učitelje, mentorje in ravnatelje.

Ena takih spodbud je vsekakor Norveški finančni mehanizem (Norway Grants – NG), ki spodbuja razvoj človeškega kapitala. V okviru NG se bomo partnerji v projektu PoMP – Podpora mladim v podjetništvu –, ki se financira iz Norveškega finančnega mehanizma,  predvsem osredotočali na usposabljanje učiteljev, ki bodo lahko z usvojenimi kompetencami potem samostojno izvajali programe z mladimi. To pa še ni vse! V okviru projekta bo namreč postavljeno tudi spletna platforma, ki bo služila kot povezovalno omrežje za mentorje podjetništva, tako sodelujoče v projektu kot tudi tiste izven. projekt PoMP smo začeli že junija 2022, z Akademijo PoMP za usposabljanje učiteljev pa začenjamo v šolskem letu 2022-2023. Projekt bomo zaključili z izmenjavo dobrih praks z norveškim partnerjem, univerzo NTNU iz Trondheima, ki ga zastopa eden vidnejših evropskih strokovnjakov za pouk podjetništvo, prof. Vegard Johansen.

Posebnost PoMP pa je tudi v tem, da bomo v svoje aktivnosti vključili tudi ravnatelje in ravnateljice šol, ki bodo sodelovale. Dolgoletne izkušnje dosedanjih podjetniških mentorjev namreč govorijo, da brez podpore vodstev šol ne more priti do razvoja, kaj šele do cvetenja podjetniških programov na šolah. Zato bo naša prva delavnica namenjena vodstvom šol. V tretjem tednu septembra bomo namreč izvedli delavnico Think Tank za ravnatelje in pomočnike šol, kjer jim bomo skozi izkustveno delavnico približali nekatere zgodnje korake, ki so pri razvoju podjetniških projektov več kot potrebni.

V dvodnevni delavnici bomo ravnateljem predstavili metodo dizajnerskega pristopa (design thinking) ter jih vodili po korakih skozi izziv, ki ga bodo reševali.  Delo v ekipah bodo zaključili s skupinskimi predstavitvami rešitev.

V partnerstvu smo naslednje organizacije: Znanstveno-raziskovalno središče Bistra – Ptuj (vodje projekta), Primorski tehnološki park Nova Gorica, Razvojni center Novo mesto, SAŠA inkubator in Tehnološki park Ljubljana iz Slovenije ter NTNU – Norwegian University of Science and Technology iz Trondheima. Med sabo imamo veliko izkušenj na področju mladinskega podjetništva, komuniciranja, raziskovanja in vodenja projektov. Svoje izkušnje in kompetence bomo vpregli v razvoj odličnega programa za učitelje in mlade, ki bo lahko živel še dolgo po koncu projekta POMP.

Morda tudi vas zanima vstop v svet podjetništva ali bi se radi samo pozanimali o možnostih, ki jih ta segment nudi? Pišite nam ali nas pokličite, z veseljem vam pomagamo!

                   

 

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Odprte so prijave v program iniciativa ALMA

Odprte so prijave v program iniciativa ALMA

Odprte so prijave v program iniciativa ALMAGre za 6-mesečni mentorski program, ki vključuje 2-mesečno delovno-učno izkušnjo v tujini.Iniciativa ALMA se izvaja do 31. 10. 2028. Njen namen je omogočiti mladim od 18. do 35. leta, ki niste vključeni v izobraževanje,...

INOVACIJSKA KONFERENCA INVESTICIJE GREMO (GREen MObility)

INOVACIJSKA KONFERENCA INVESTICIJE GREMO (GREen MObility)

INOVACIJSKA KONFERENCA INVESTICIJE GREMO (GREen MObility)Misija GREMO (GREen MObility) je vzorčen primer povezovanja gospodarstva, znanosti in države, s katero naša avtomobilska podjetja pospešeno prehajajo iz proizvodnje komponent in sistemov za motorje z notranjim...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This