Razvojni center Novo mesto (RC NM) ima že dolgo tradicijo dela z mladimi in učitelji na področju podjetnosti, robotike in znanosti. Vsako leto z več šolami Dolenjske izvaja programe usposabljanja učencev, dijakov in študentov v umetnosti poslovnega modeliranja in marketinga. Letošnje leto pa je posebno, saj se je v usposabljanje mladih vključil še projekt PoMP – Podpora mladim v podjetništvu. Obogaten z izkušnjami petih slovenskih projektnih partnerjev ter partnerja iz norveškega Trondheima je v Novem mestu izvedel tri pilotne dogodke za usposabljanje mladih, in sicer s programi ‘Raziskava trga’, ‘Prototipiranje in testiranje koncepta’ ter ‘Pitchanje in finance’.  

Programi pilotnih dogodkov so si sledili v logičnem vrstnem redu, tako kot so si sledili moduli v spletnem usposabljanju mentorjev pri Akademiji PoMP. Za mlade sledi še en pilotni dogodek, zadnji v vrsti, in sicer ‘Startup vikend’, na katerem bodo udeleženci pod vodstvom svojih mentorjev v le enem dogodku razvili svoje lastne ideje do prototipov in predstavitev komisiji. 

Pilotne dogodke v okviru PoMP so s pomočjo mentorjev RC NM vodili šolski mentorji in tako testirali znanje, pridobljeno na Akademiji PoMP. Izkušnje mentorjev so seveda različne, vendar pa se ravno skozi izkušnje iz pilotnih dogodkov PoMP kalijo in utrjujejo za nadaljnje širjenje in podporo mladim v podjetništvu.

Pilotni dogodki za aktivacijo mladih PoMP pa niso bili edini dogodki v tem obdobju na Dolenjskem. Vzporedno z njimi so mentorji RC NM izvajali tudi programe ‘Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti – ZUIP’ v okviru 15. podjetniškega izziva Dolenjske, ki ga je tokrat dal Zavod Novo mesto in v okviru le-tega Galerija Kocka. V izzivu ‘Umetniška moč onkraj platna’ so morali udeleženci razvijati načine, kako neuveljavljenim umetnikom pomagati umestiti izdelke na trg in jih morda prodati širšemu občinstvu. V 15. Podjetniški izziv Dolenjske je bilo vključenih 20 osnovnih in srednjih šol, skupno 150 mladih, ki so iskali rešitve za zastavljen izziv.

Zahvaljujemo se ge- Sandri Hrovat iz Galerije Kocka za sodelovanje pri zastavitvi podjetniškega izziva. Poleg nje so mesto v strokovni komisiji, ki je poslušala pitche mladih podjetnikov, zasedli še Igor Ilić, glasbeni producent in direktor festivala Novomeško poletje, Jožica Medle, akademska slikarka in profesorica, Mitja Ličen, direktor Založbe Goga, Sonja Kukman iz Ekonomske šole Novo mesto – Višja strokovna šola, Mojca Lampe Kajtna, ilustratorka in profesorica likovne umetnosti, Predrag Lalić, radijski in televizijski ustvarjalec, in Anja Jakše z Razvojnega centra Novo mesto. 

Projekt PoMP v okviru programa ‘Izobraževanje – krepitev človeških virov’ podpira Norveški finančni mehanizem. Partnerji projekta, Primorski tehnološki park, Razvojni center Novo mesto, Norveška univerza za znanost in tehnologijo NTNU, SAŠA Inkubator, Tehnološki park Ljubljana in Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj se zavedamo, da je razvoj kompetence podjetnosti ključno za zeleno in trajnostno naravnano prihodnost, ko se bomo državljani Evrope soočali z mnogimi še večjimi izzivi. Aktivacijo mladih bomo dodali še svoj kamenček v mozaik prizadevanj za bolj bogato, zeleno in trajnostno obarvano prihodnost. 

Z zanosom se pripravljamo na Startup vikend, na katerem bodo mladi razvijali svoje podjetniške ideje.

 

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Odprte so prijave v program iniciativa ALMA

Odprte so prijave v program iniciativa ALMA

Odprte so prijave v program iniciativa ALMAGre za 6-mesečni mentorski program, ki vključuje 2-mesečno delovno-učno izkušnjo v tujini.Iniciativa ALMA se izvaja do 31. 10. 2028. Njen namen je omogočiti mladim od 18. do 35. leta, ki niste vključeni v izobraževanje,...

INOVACIJSKA KONFERENCA INVESTICIJE GREMO (GREen MObility)

INOVACIJSKA KONFERENCA INVESTICIJE GREMO (GREen MObility)

INOVACIJSKA KONFERENCA INVESTICIJE GREMO (GREen MObility)Misija GREMO (GREen MObility) je vzorčen primer povezovanja gospodarstva, znanosti in države, s katero naša avtomobilska podjetja pospešeno prehajajo iz proizvodnje komponent in sistemov za motorje z notranjim...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This