Na tekmovanje v podjetniških idejah mladih POPRI se je letos prijavilo 344 »bodočih podjetnikov«, ki so odločni rešiti sodobne probleme na inovativen način. Navkljub spremenjenim razmeram, ki so prinesle številne omejitve, smo z agilno organizacijo in proaktivnostjo uspeli privabiti k sodelovanju in preko sistema mentoriranja, ustrezno pripraviti rekordno število mladih upov.

Razvojni center Novo mesto je poleg Tehnološkega parka Ljubljana, SAŠA inkubatorja ter Primorskega tehnološkega parka, eden izmed štirih regijskih partnerjev, kjer smo v sredo 3.3.2021 izredno uspešno izvedli regijski predizbor za tekmovanje POPRI JV Slovenije.

Regijskega predizbora v organizaciji Razvojnega centra Novo mesto se je udeležilo 80 mladih tekmovalcev, ki so svoje podjetniške ideje pripravljali ob pomoči 20 mentorjev. Svoje inovativne ideje je predstavilo skupaj 11 ekip iz osnovnih šol, 7 ekip iz srednjih šol in 8 ekip v kategoriji študenti in mladi do 29 let – skupaj smo tako poslušali kar 26 predstavitev.

Poslovni modeli so bili povečini zelo dobro razdelani, ideje pa so zagnani mladi tekmovalci samozavestno in jasno predstavili. Mladi upi naše regije tudi v letošnjem letu navdihujejo z lepimi obeti tudi na najvišjem, nacionalnem nivoju. Vsaka ideja je bila predstavljena strokovni komisiji, ki so jo sestavljali trije izkušeni člani komisije v vsaki starostni kategoriji, ki so poleg samega ocenjevanja, s svojimi izkušnjami iz znanjem, mladim postregli tudi z vrsto nasvetov iz prve roke.

Tekmovanje POPRI že sedemnajsto leto zaporedoma organizira Primorski tehnološki park. Tudi letos je v nagradnem skladu 30.000 EUR, ki so jih omogočili Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javna agencija za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Slovenski podjetniški sklad.        

 

Predizbori podjetniških idej mladih POPRI so v tem tednu potekali v Novem mestu, Novi Gorici, Ljubljani in Velenju.

Na predizborih se bodo prve tri najbolje uvrščene ekipe iz vsake kategorije in iz vsake regije uvrstile na nacionalno tekmovanje, ki bo 7. 4. 2021. Vsaka v finale uvrščena ekipa dobi 500 € iz nagradnega sklada za namen izboljšave poslovnih modelov, na nacionalnem tekmovanju pa so nagrade za prve tri ekipe še višje. Skupaj je za najboljše ekipe na regionalnih predizborih iz nagradnega sklada namenjenih 18.000 EUR. Seveda pa to ni in sme biti edini in ključni motiv za ekipe, predvsem celotna izkušnja, vpletenost in doživetje podjetništva iz prve roke, je tista, ki bo mladim iz pravega testa mnogo bolj pomagala na podjetniški poti.

Osnovna šola

V kategoriji osnovnošolcev nas je prepričevalo 11 zanimivih idej.
Nedvomno tudi naši najmlajši dobro razumejo podjetniški pristop razvoja. Tričlanska komsija je bila v naslednji sestavi: Damjana Pirnar, Go4Panda d.o.o., Rok Šprogar, Precisefunnels, Rok Šprogar s.p. in Dejan Meštrič, 3TAV d.o.o.

Najboljše tri ekipe so: ReOvitki (OŠ Ob Rinži Kočevje), Playful Pets (OŠ Center), Milni junaki (OŠ Šmarjeta)

IDEJA

 

OPIS

 

ŠOLA

Vasica zlata leta

VASICA ZLATA LETA – kampus za starejše občane, ki bo varno in oskrbovano stičišče starejših občanov, obogateno z aktivnostmi in podpornimi storitvami, ki jih starejši potrebujejo

OŠ Drska

SUPER ŠTUMFI

Super štumfi so nogavice, ki so izdelane iz posebnega materiala, ki proizvaja elektriko, katero lahko uporabimo za polnjenje baterije na mobilnih napravah.

OŠ Dolenjske Toplice

ReOvitki

ReOvitki so ovitki iz recikliranega papirja, namenjeni ovijanju različnih debelin zvezkov in delovnih zvezkov formata A4, so alternativa ovitkom iz plastičnih mas.

OŠ Ob Rinži Kočevje

GLASKO

 

Glasko je steklena posoda, ki nadomešča embalažo za enkratno uporabo, ki je običajno uporabljajo za dostavo hrane.

OŠ Žužemberk

Kombi-Shop

Kombi trgovina pripelje na dom živila v večjih količinah. Kupec pride v trgovino s svojo embalažo.

OŠ Brusnice

Kuhnajst

Kuhnajst je spletna stran za najstnike, na kateri najdejo ideje in recepte za kuhanje.

OŠ Center

Eko milnica

 

Polnilnica tekočega mila z ekološko embalažo za večkratno uporabo. S svojo idejo skušamo kupcem ponuditi naravno milo po konkurenčni ceni v embalaži, ki jo lahko večkrat napolnijo

OŠ Stopiče

PLAYFUL PETS

 

PLAYFUTS PETS so igrače za pse polnjene z bio ajdovimi luščinami in sušenim cvetjem sivke. Igrača v obliki želvice je primerna za živahne in nemirne pse, saj se med igranjem z njo najprej utrudijo.

OŠ Center

Brihta

Edinstvena naprava, ki na varen in trajnosten način omogoča izvajanje šolskih predmetov v času korona krize, saj je njegova ključna prednost popolno ujemanje z dano zdravstveno situacijo na svetu. Naš izdelek namesto učiteljev razkužuje učne pripomočke.

OŠ Mirana Jarca Črnomelj

Milni junaki

 

Milni junaki rešujemo problem ne umivanja rok pri otrocih. Naši Milni junaki so otroška mila, ki s pomočjo igračke, ki je v milu, spodbudi otroke k rednemu in temeljitemu umivanju rok.

OŠ Šmarjeta

EDDA

 

EDDA je pametna naprava, ki nas razvaja in pomaga ublažiti bolečino v vratu in glavi. S pomočjo lističev, ki so že nameščena na napravo, jo preprosto namestite na predel vratu.

OŠ Mirana Jarca Črnomelj

 

Srednja šola

V kategoriji srednješolcev so ekipe postregle z zelo dovršenimi produkti. Komisijo so sestavljali: Maja Vukša, mag. inž. rad. tehnol., podjetje Brain Train, Darjan Zlobec, RTM svetovanje in storitve in Ludvik Ilovar, univ. dipl. inž. el., 3TAV d.o.o..

Najboljše tri ekipe so: SWM-See with me (Gimnazija Novo mesto), Eterično olje iz sladkega pelina Hearti.ly (Gimnazija Novo mesto), Memo·me (Gimnazija Novo mesto).

IDEJA

VSEBINA

USTANOVA

SWM-See with me

SWM je pametna naprava, ki slepim in slabovidnim osebam pomaga pri orientaciji s pomočjo inovativne tehnologije. Z njeno pomočjo bova odprla nove možnosti vsem slepim in slabovidnim in občutno izboljšala kakovost njihovih življenj

Gimnazija Novo mesto

VR oprema Antares

Ideja predstavlja VR (virtualna realnost) opremo, katera nadomešča standardne ročke opreme z rokavicami. Tako lahko uporabnik v domišljijski svet ali kopijo pravega odnese svoje motorične sposobnosti in doživi veliko bolj realistično izkušnjo.

Gimnazija Novo mesto

Clipo

Clipo je prav poseben žepek, ki se ga lahko s pomočjo sponk pripne na vsake hlače in krilo. Je narejen iz recikliranega materiala in se udobno zlije z hlačami, ne tišči in je lahko različnih barv in vzorcev.

Center biotehnike in turizma – Grm Novo mesto

Eterično olje iz sladkega pelina Hearti.ly

Eterično olje iz sladkega pelina Hearti.ly je naravni način izboljšanja ravni imunskega sistema. Pakirano je v okolju prijazni embalaži, rastlina pa je gojena pod skrbnim nadzorom lokalne pridelovalke.

Gimnazija Novo mesto

Pivovarna Malnar

Pivovarna Malnar bo pivovarna, ki bo proizvajala craft pivo in ga poimenovala po lokalnih posebnostih in bajkah.

Gimnazija Novo mesto

Memo·me

Memo·me je personalizirana namizna igra spomina, namenjena ohranjanju ostrega uma pri starejših z demenco. Na igralnih ploščicah se v parih natisnejo fotografije družine obolelega.

Gimnazija Novo mesto

SCRAPPWRAP

Ovitki za rokovnike Scrappwrap iz recikliranega blaga. So pralni, barvni, imajo elastiko, žepke in druge dodatke.

Center biotehnike in turizma – Grm Novo mesto

 

Študentje in mladi do 29 let

V kategoriji študentov in mladih do 29 let je 5-minutne predstavitve podjetniških idej ocenjevala komisija v sestavi:Katja Špoljar, voditeljica informativne oddaje za otroke na RTV SLO, avtomobilistična novinarka, podjetje Avtoportret.si, Luka Mali, predavatelj na UL FE in vodja MakerLab Ljubljana in Tomaž Čegovnik, analitik v podjetju 3TAV d.o.o..

Najboljše tri ekipe so: Navijalec povezovalnih trakov (Višja strokovna šola – Šolski center Novo mesto), EMSPROUTS (Višja strokovna šola – Šolski center Novo mesto), MINIZI (Grm Novo mesto center biotehnike in turizma – Višja strokovna šola).

IDEJA

VSEBINA

USTANOVA

Navijalec povezovalnih trakov

Rešitev problema zvijanja povezovalnih trakov, kjer gre veliko časa. Produkt s katerim je to delo lažje in hitrejše opravljeno.

Višja strokovna šola – Šolski center Novo mesto

EMSPROUTS

EMSPROUTS je podjetje, ki se ukvarja s pridelavo kalčkov iz ekoloških semen. Ponaša se z nizko ceno za dober produkt. Prioriteta podjetja je ugajanje kupcem in izobraževanje potencialnih odjemalcev in širše populacije. Ciljna skupina so vsi, ki se ali se še bodo zavedali pomena zdravega življenja.

Višja strokovna šola – Šolski center Novo mesto

FotoFizik

FotoFizik je fotografska storitev, ki ponuja tisk in takojšnji prevzem fizičnih fotografij na dogodku.

Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola

Brez skrbi

 

Poslanstvo podjetja Brez skrbi, d. o. o., je s pomočjo multidisciplinarnega zdravstvenega tima nuditi visoko strokovno, kakovostno in cenovno dostopno oskrbo na domu. V ospredje postavljamo starostnika in njegove potrebe. Zavedamo se, da potrebuje fizično, psihično, socialno in duhovno oskrbo.

Univerza v Novem mestu Fakulteta za ekonomijo in informatiko

SWEET CANDLES – DIŠEČE OKRASNE SVEČKE

Podjetje Sweet candles se ukvarja s proizvodnjo in prodajo doma narejenih okrasnih dišečih svečk, ki bodo narejene iz popolnoma naravnega kokosovega voska, ki v Sloveniji ni pogosto uporabljen. Posebnost naših svečk je tudi v tem, da bodo v naši ponudbi na voljo tudi svečke z z lesenim stenjem.

Ekonomska šola Novo mesto, Višja strokovna šola

WeBall

Aplikacija WeBall je nova pomoč za ukvarjanje s športom. Za razliko od večine rešitev na trgu je aplikacija Weball namenjena ekipnim in ne individualnim športom. Z aplikacijo WeBall bo iskanje soigralcev za košarko in nogomet hitrejše, lažje in učinkovitejše.

Fakulteta za šport

Nizki enostavni izpusti za gnojevko za manjše cisterne – MINIZI

Moja poslovna ideja je priključna naprava za cisterno za gnojevko, ki omogoča nizke izpuste pri gnojenju. Na ta način se prepreči izhlapevanje amonijaka v zrak, izgubo hranilnih snovi ter posredno onesnaževanje okolja. Napravo sem poimenoval MINIZI.

Grm Novo mesto center biotehnike in turizma – Višja strokovna šola

Loc-Glob platforma

Loc-Glob je spletna platforma, t. i. »one stop shop« za enostavno, ugodno in zanesljivo dobavo iz Azijskih trgov za mala in srednja slovenska podjetja.

/

 

Z udeležbo na takšnih in podobnih tekmovanjih Razvojni center Novo mesto spodbuja mlade, da že v času šolanja postanejo bolj aktivni, da se vključijo v podjetniško okolje in si s tem dvignejo nivo znanja in kompetenc ter jih na tak način pomaga biti tudi bolj »zaposljiv«. V sodelovanju s šolskimi podjetniški mentorji, bomo mladim še naprej krepili občutek zavedanja, da lahko vsak posameznik s trdim delom in dobro idejo prispeva svoj del za boljši jutri.

Pin It on Pinterest

Share This