Podjetniški programi za šolarje so na Dolenjskem in v Sloveniji že zelo dobro razviti in verjetno med najboljšimi na svetu tako po uporabljenih metodah, mentorski mreži kot tudi podpornem okolju, ki skrbi za mlade ekipe. Ker pa ne želimo počivati na lovorikah, je nastopil čas za nov korak v evoluciji šolskega podjetništva, in sicer v smer znanosti.

Prvo potezo na naši zelo ambiciozni poti smo tako naredili v četrtek in petek, 21. in 22. oktobra, z znanstveno-podjetniškim hackathonom. Na 24-urnem izjemno zahtevnem in zelo intenzivnem dogodku je 51 udeležencev reševalo enega od dveh izzivov, ki jim ju je dala Krka, d.d. En izziv se je dotikal magnezijevih preparatov, drugi pa organskih topil.

Udeleženci, večinoma dijaki 3. letnikov petih slovenskih gimnazij (Biotehniška gimnazija Novo mesto, Gimnazija Črnomelj, Gimnazija Novo mesto, Tehniška gimnazija Novo mesto in Gimnazija Vič Ljubljana), so delali v 14 timih. Prvi dan so se lotili pregleda znanstvene literature na temo izbranega izziva, drugi dan pa sta bila na vrsti pregled trga ter predstavitev komisiji. Ogromno dela za samo 24 ur!

Seveda ekipe niso bile prepuščene same sebi. Ves čas sta jim ob strani stali strokovni mentorici iz Krke, dr. Maja Kincl-Skube in dr. Elizabeta Tratar-Pirc, ki sta dijakom dajali napotke glede raziskav ter pomagali ublažiti šok udeležencev potem, ko so spoznali pred kakšnim izzivom stojijo. Neutrudnemu delu vseh mentorjev – znanstvenih, podjetniških in pedagoških – ter fenomenalnemu garanju ekip gre zahvala za resnično odlične predstavitve ekip ob zaključku hackathona. Člani ekipe – poleg znanstvenih mentoric je v komisiji sedel še specialist za prodajo magnezijevih preparatov, Tilen Šali – niso mogli verjeti, kaj so dejansko sposobni narediti dijaki v samo 24 urah.

Znanstveno-podjetniški hackathon je le prvi korak na ambiciozni poti, ki si jo zastavljamo na Razvojnem centru Novo mesto. O tem bomo več pisali že kmalu. 😊

 

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnostiDa se starejši zavedajo pomena digitalnih spretnosti, so dokazali z udeležbo na delavnici, ki jo je včeraj v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) pripravila Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This