Regionalni razvojni dnevi 2024

Slovenski regionalni dnevi z naslovom “Demografija, kadri in regionalni razvoj” so letos potekali 16. maja v Novem mestu. Med soorganizatorji dogodka je tudi Gospodarsko interesno združenje regionalnih razvojnih agencij (RRA GIZ).

V imenu združenja je udeležence pozdravil Franci Bratkovič, direktor Razvojnega centra Novo mesto, ki je poudaril, da se vse regije soočamo s številnimi specifičnimi izzivi, ki jih ne bomo rešili sami čez noč. “Potreben je dolgoročnejši stabilen nabor ukrepov, ki se ne spreminjajo iz leta v leto. Z dobrim razmislekom, sodelovanjem ministrstev, regionalnih razvojnih agencij in drugih deležnikov.” Pomen sodelovanja in dialoga je izpostavil tudi minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek, državni sekretar na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Srečko Đurov pa je v uvodnem nagovoru izpostavil, da država pripravlja spremembe Zakona o skladnem regionalnem razvoju, s katerimi želijo zagotoviti še učinkovitejše delovanje regionalnih struktur in zagotoviti pravno podlago, da lahko država na razvojne regije prenese več nalog.

Franci Bratkovič je med drugim povedal, da poziv za dogovor za razvoj regij ne sledi napisanim in potrjenim dokumentom regij. “S postavljanjem pogosto nesmiselnih omejitev oži prostor številnim ukrepom, ki bi jih lahko v regiji izvajali. Prav tako še vedno pogrešamo sredstva integralnega proračuna za izvajanje projektov v okviru dogovora za razvoj regij. Tako pa ponovno ostajamo le pri EU sredstvih,” je izpostavil. Tudi ostali udeleženci so se strinjali, da sta nujna sodelovanje resornih ministrstev ter vključevanje regijskih akterjev in lokalnih deležnikov in predvsem regionalnih razvojnih agencij. “Upoštevajte teren, prisluhnite pobudam iz okolja,” je pristojne pozval direktor Razvojnega centra Novo mesto.  

Razpravljalni del, ki ga je moderiral Simon Škvor iz posoškega razvojnega centra, se je osredotočil na kadre in regionalni razvoj. Razpravljavci in udeleženci okrogle mize so osvetlili izzive skladnega regionalnega razvoja, (de)centralizacije in skušali razmisliti, kako v regijah ustvarjati privlačno okolje za bivanje in ustvarjanje, kako se spopasti z odseljevanjem in odlivom kadrov iz regij.

Slovenski regionalni dnevi so namenjeni predstavitvi izvajanja in priporočil za izvajanje regionalne politike v Sloveniji, soočenju mnenj in idej pristojnega vladnega ministrstva, vladnih organov, regionalnih razvojnih agencij, občin, drugih regionalnih akterjev in akademske sfere. Postali so stalnica vseh, ki se ukvarjajo z regionalnim razvojem. Poleg RRA GIZ so organizatorji dogodka Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Ministrstvo za naravne vire in prostor in Slovenski regionalno razvojni sklad.

 

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnostiDa se starejši zavedajo pomena digitalnih spretnosti, so dokazali z udeležbo na delavnici, ki jo je včeraj v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) pripravila Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This