Neverjetna hitrost razvoja tehnologije nas preseneča vsak dan in z gotovostjo lahko trdimo, da bo naša prihodnost vse bolj vključevala robote in računalnike, ne samo v poklicnem, ampak tudi v vsakdanjem življenju. V ta namen je Razvojni center Novo mesto pred tremi leti oblikoval Center razvoja, raziskav in inovacij (CRRI), ki je bil logična posledica gospodarskih kazalnikov JV Slovenije.

Naša regija se uvršča v slovenski vrh predvsem po zaslugi največjih gospodarskih družb, ki uspešno delujejo doma in v tujini. Manj je majhnih in srednje velikih podjetij, ki pogosto premalo vlagajo v razvoj in raziskave, saj so jim centri znanja težje dostopni.

Razvojni center Novo mesto s CRRI omogoča prav to. Na včerajšnji novinarski konferenci, ki smo jo pripravili na Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, smo predstavili triletno delo na področju raziskav, razvoja in inovacij kot celostno vizijo za regijo.

Direktor Razvojnega centra Novo mesto, Franci Bratkovič, se je na začetku zahvalil vsem partnerjem, ki omogočajo CRRI, to so občine: Mestna občina Novo mesto, Metlika, Črnomelj in Trebnje. Župani partnerskih občin Novo mesto, Metlika in Trebnje so se konference tudi udeležili in poudarili, da moramo kljub mnogim gospodarskim uspehom v regiji skrbeti za prihodnost, razvoj malih in srednjih podjetij ter ustrezen kader na področju tehnologije oziroma robotike.

Brez finančne podpore oziroma prvega vloženega evra v program CRRI, le-ta sedaj ne bi mogel zaslužiti še dodatnih dveh na trgu, kar je tudi pokazatelj, da je za program prihodnost zelo svetla ter da je tržno zelo uspešen.

Delavnice robotike in zabavnega programiranja je predstavil Marko Rudolf. Do sedaj je delavnice obiskalo preko 1.000 otrok, 33 asistentov in mentorjev je opravilo več kot 2.700 ur pedagoškega dela, delavnice pa potekajo kar na dvanajstih osnovnih šolah. Na delavnicah otroci preko priljubljenih Lego kock spoznavajo različna področja, kot so matematika, znanost, tehnologija in inženiring (STEM), obenem pa razvijajo veščine, s katerimi bodo ustvarjalno in samozavestno uporabljali tehnologije.

So dobra osvežitev prostočasnih dejavnosti in hkrati prava zakladnica novih znanj, ki jih bodo otroci v prihodnosti še kako potrebovali. Znanje programiranja je namreč nova abeceda 21. stoletja.

Tudi letos bo Razvojni center Novo mesto pripravil poletne delavnice robotike, in sicer v Novem mestu, Črnomlju, Metliki in Trebnjem, mesta se zelo hitro polnijo, zato naj se vsi zainteresirani čimprej prijavijo na povezavi: https://robotika.rc-nm.si/poletne-delavnice/.

CRRI ves ta čas redno sodeluje s podjetji na področju industrijske robotike oziroma uvajanja industrijskih robotov v podjetja, kot je dejal dr. Janez Povh. Primarni cilj je razvoj inovativnih rešitev na področju Industrije 4.0 ob hkratnem razvoju kompetenc zaposlenih in potencialnih podjetnikov.

Trenutno v okviru Lighttrail projekta sodelujemo s podjetjem TPV na razvoju ultralahke prikolice, v okviru Eureka projekta s podjetjem 3Tav razvijamo inovativne rešitve za pametno predikcijo porabe električne energije, v podjetju Revoz pa sodelujemo pri vpeljavi inovativne rešitve robotskega procesa v proizvodni liniji.

Povezujemo se tako z lesno kot tudi avtomobilsko industrijo. Ekipo CRRI sestavljajo inženirji, doktorji znanosti in matematiki.

Sodelovanje s podjetjem Revoz sta predstavila Jožica Piškur in Vinko Longar, v novo urejenem Makerspaceu (prostor s strojno in programsko opremo za ustvarjanje prototipov) sta predstavila čisto pravo robotsko roko, ki jo je Razvojnemu centru Novo mesto v izobraževalne namene posodilo podjetje FANUC iz Celja. Z robotom sta demonstrirala, kako lahko roboti doprinesejo k pametni avtomatizaciji podjetij in omogočajo odpiranje številnih delovnih mest. Predstavnika podjetij Revoz (Tomaž Blatnik) in Fanuc (Bojan Groboljšek) sta izpostavila, da številke govorijo zase, število robotov ter porast tehnoloških rešitev v podjetjih kažejo, da gre za hitro rastočo panogo, ki postavlja temelje bodočega razvoja. Še naprej bodo podpirali tovrstne ideje in projekte.

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This