Na svetovni ravni se soočamo z omejenimi naravnimi viri in naraščajočo populacijo. Krožno gospodarstvo nam ponuja priložnost, da se predvsem v mestih odzovemo na izzive virov s premislekom o tem, kako uporabljamo materiale, izdelke in sredstva, kar vodi v nove načine ustvarjanja vrednosti za vse. Krožno gospodarstvo je tudi ena izmed strateških razvojnih prioritet Slovenije.

Skupaj s partnerji, smo bili uspešni na programu Norveškega mehanizma. Odobreno nam je bilo 799.980,00 € za projekt NovIKroG, ki se vsebinsko navezuje in nadgrajuje na program Komunalni snovni krog – KSK Novo mesto, ki ga v partnerstvu izvajata Komunala Novo mesto in Mestna občina Novo mesto. Gre za prvi uspešno izveden primer skupnega zelenega in krožnega javnega naročila v občini – občinski javni zavodi uporabljajo higienske izdelke, ki so izdelani iz lokalno zbrane odpadne embalaže.

Cilj projekta je tako razvoj krožnega modela poslovanja lokalnih javnih zavodov v okviru MONM, ki omogoča nabavo produktov s povečano rabo lokalnih naravno obnovljivih materialov, uporabo sekundarnih virov, možnostjo vzdrževanja, popravljanja, obnavljanja in recikliranja produktov. Cilj je tudi prenos znanja in izkušenj med Univerzo NORD na Norveškem ter slovenskimi partnerji.

Inovativni pristopi, ki se bodo razvili in implementirali v okviru projekta NovIKroG:

Razvoj inovativnega modela krožnega javnega naročanja, ki bo poleg načel gospodarnega upravljanja, odgovornosti in transparentnosti, vključeval tudi načela zelenega in krožnega gospodarjenja.
Popolna novost v našem prostoru demonstracije lokalnih snovnih zanke, kjer bomo pri razvoju inovativnih izdelkov vključili mlade na področju dizajna, tehnologij in obnovljivih materialov.

Program: Norveški mehanizem

Cilj programa:  Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje

Naziv projekta: Razvoj krožnega javnega naročanja za vzpostavitev materialnih lokalnih zank

Akoronim:  NovIKroG

 

Vodilni partner: Mestna občina Novo mesto

Ostali partnerji:

Nord University iz mesta Bodø na Norveškem,

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto,

Razvojni center Novo mesto d.o.o.,

Zavod Knof so.p.;

Komunala Novo mesto d.o.o.

Trajanje projekta: 01. 05. 2022 – 30. 04. 2024

Sodelujemo skupaj za zeleno Evropo

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki je podaljšana roka Evropske komisije in deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, se bo tudi letos pridružila projektu TEDNI VSEŽIVLJENSKEGA UČENJA (TVU), kampanji na...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This