S supa v železno dobo…vse v enem vikendu!

Gosti iz mest Bihać, Bühl, Herceg Novi, Langenhagen, Torunj, Trnava in Vilafranca del Penedès ter združenja ALDA so po vikendu v Novem mestu dejali, da že iščejo datum za nov obisk, saj imamo izjemno bogato ponudbo turističnih doživetij, kulinarike in naravnih danosti. Projekt CUT (Culture Twinning) po treh srečanjih tako že kaže prve pozitivne odzive v praksi; partnersko mesto Herzeg Novi je pripravilo številne turistične ugodnosti za občane vseh mest in vzpostavlja se spletna stran projekta. Partnerska mesta po vsakem obisku podajo mnenja, predloge in vtise, ki še kako pomagajo pri nadaljnjem delu na področju turizma. Potek projekta, aktivnosti in več informacij o obisku v Novem mestu si lahko preberete v nadaljevanju.

Prvi dogodek

Prvi dogodek mreže mest je potekal lani v mestu Vicenza, kjer so se partnerji dogovorili, kako bodo skozi projekt vzpostavili močno sodelovanje na področju promocije kulturnega turizma ter kakšne so nadaljnje aktivnosti. Na ta način se bo razumevanje bogate kulturne raznolikosti regionalnih kultur v Evropi zvišalo, hkrati pa se bodo turisti pričeli zavedati, da imamo skupno evropsko dediščino. Glavne teme kulturnega turizma niso samo zgodovina, arheologija, naravne znamenitosti, ampak tudi osebni stik z matičnim prebivalstvom. Vse to so bogato prikazali v Vicenzi, prijazni turistični delavci so se potrudili, da so ogledi kulturne dediščine interaktivni, primerni za otroke in starejše ter predvsem zanimivi. V Vicenzi so izpostavili tudi zelo pomemben vidik – kako mladim generacijam na ustrezen način podati informacije in jih privabiti na ogledu. S partnerji so delili njihove izkušnje, ki bodo v drugih mestih odličen temelj za vzpostavitev podobne ponudbe. Prvi sestanek je torej utrdil mrežo pobratenih mest in vzpostavil sodelovanje na področju turistične ponudbe.

Drugi dogodek

Drugi dogodek v Črni gori je bil posvečen predstavitvi dobrih praks vrednotenja kulturne dediščine v evropskih mestih. Izzivi in primeri dobrih praks so za cel vikend zaposlili vse predstavnike partnerskih mest, prav tako pa so si udeleženci ogledali najbolj prepoznavne točke v mestu Herceg Novi, kot so Kanli Kula, Forte Mare, Stari grad in Mestni muzej. Herzeg Novi je za vse Novomeščane v okviru projekta pripravil prav posebno ponudbo za letošnji dopust, in sicer 20 % popust pri bivanju v hotelu »Play« od 1. oktobra do 1. maja 2020 ter 50 % popust pri nakupu katerekoli kartice Herzeg Novi (mestne kartice s popusti in brezplačnimi vstopninami). Za več informacij pobrskajte tukaj.

Tretji dogodek

Tretji dogodek projekta je potekal v Novem mestu. 28 udeležencev je spoznalo kulinariko skozi lokalno ponudbo, nad katero so bili zelo navdušeni, saj lokalno pridelane sestavine na krožniku niso več tako zelo samoumevne. Obiskali so frančiškanski samostan, kjer je najstarejša knjižnica v Novem mestu, pater Krizostom Komar pa je na humoren in zanimiv način predstavil njihovo delovanje skozi zgodovino vse do danes. Zapleteni hodniki samostana so košček za koščkom odkrivali bogato zgodovino frančiškanov, ki so v 18. stoletju vodili tudi gimnazijo. Novo mesto odkriva čudovito panoramo tudi po reki Krki, zato so partnerji vozili kanuje, supali in se kopali v osvežujoči reki Krki. Presenečeno so ugotovili, da Kapitelj skriva mojstrovino Tintoretta ter izvedeli, zakaj ima cerkev tako nenavadno obliko. Za piko na i so se podali še v Dolenjski muzej in na dogodek Praznik situl, kjer so organizatorji predstavili železnodobno življenje skozi različne delavnice, ponudbo, kulinariko in dogajanje na Glavnem odru. Situlski spomeniki Novega mesta nedvomno sodijo v zakladnico skupnega evropskega kulturnega prostora in vedno navdušijo. Novo mesto je tako pustilo odličen vtis in s svojo turistično ponudbo zagotovo navdušilo.

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Praznični Wonder vikend na Glavnem trgu

Praznični Wonder vikend na Glavnem trgu

Projekt Wonder (Interreg Adrion), v okviru katerega smo razvijali otrokom prijazne destinacije, se bliža h koncu. V decembru smo izvedli še zadnji lokalni dogodek. Gledališče Ane Monro je na novomeškem glavnem trgu pričaralo čudovito praznično vzdušje. Otroci so...

Dolenjska se je z vini predstavila na praškem gradu

Dolenjska se je z vini predstavila na praškem gradu

Dolenjska se je z vini predstavila na praškem gradu Praga, 10., 11. september 2022 | Razvojni center Novo mesto se je na pobudo Mestne občine Novo mesto in Dolenjskega muzeja odzval prijaznemu vabilu Veleposlaništva Republike Slovenije v Pragi ter predstavništva...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This