ŠAH-MAT 4.0 – šahovski spektakel v Novem mestu

Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto, bo 18. in 19. marca v sodelovanju s Šahovsko zvezo Slovenije in Šahovskim društvom Krka Novo mesto gostila pravi šahovski spektakel – šahovski turnir z osrednjo gostjo dogodka, šahovsko velemojstrico in svetovno mladinsko prvakinjo Lauro Unuk.

Šah spodbuja osnovne in višje kognitivne funkcije, od zaznavanja do načrtovanja, odločanja in predvidevanja. S pomočjo šaha urimo intuicijo in spomin, se učimo postavljanja ciljev, določanja prednostnih nalog, izboljša se nam tudi prostorska predstava. Je tudi odlična igra za povezovanje in druženje različnih generacij.

V okviru dogodka ŠAH-MAT 4.0 bodo potekala štiri šahovska tekmovanja: 

  • vseslovenski spletni šahovski turnir – prijave odprte 
  • simultanka: Laura Unuk proti 20 šahistom prijave odprte (še 10 prostih mest)
  • šahovski dvoboj: ekipni turnir – Novo mesto proti Ljubljani
  • VRHUNEC DNEVA: šahovska partija – Laura Unuk proti robotuprijave odprte

Vseslovenski spletni šahovski turnir bo potekal v petek, 18. 3. 2022, ob 19.uri na spletni platformi chess.com (igralni čas bo 5 minut + 3 sekunde/potezo, igra se 9 krogov po švicarskem sistemu). Gre za turnir odprtega tipa, namenjen tako šahovski srenji kot širši javnosti – nastopi lahko vsak šahist prek svojega računa na spletni šahovski platformi chess.com (prijavite se tukaj).

Tudi simultanka (šahovska prireditev, na kateri en igralec sočasno igra z več nasprotniki na več šahovnicah), dvoboj Laure Unuk z 20 šahisti, je odprte narave. Prostih je še deset mest, zato pohitite s prijavami (prijavite se tukaj).  

V okviru šahovskega dvoboja med Novim mestom in Ljubljano se bo pomerila ekipa štirih Novomeščanov proti štirim Ljubljančanom. Vrhunec dogodka bo šahovska partija med Lauro Unuk in robotom Razvojnega centra Novo mesto, ki bo samostojno premikal šahovske figure – za programiranje robota je poskrbela ekipa LABTOP-a – Laboratorija za tovarne prihodnosti, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto. Partija bo odigrana s posebnimi šahovskim figurami, ki smo jih oblikovali v sodelovanju z Lauro Unuk in so 3D natisnjene

Za ogled osrednjega dogodka – partije med Lauro Unuk in robotom – je število udeležencev omejeno, zato vse zainteresirane pozivamo, da se prijavite še danes (prijave zbiramo tukaj). 

Program dogodka:

Petek, 18. 3. 2022 

19:00–21:00 

Vseslovenski spletni šahovski turnir

Sobota, 19. 3. 2022

10:00–11:00  

Simultanka: Laura Unuk proti 20 šahistom 

11:00-12:00 

Ogled Laboratorija za tovarne prihodnosti (LABTOP)

12:00-14:30 

Šahovski dvoboj: ekipni turnir – Novo mesto proti Ljubljani

14:30–15:00 

Šahovska partija: Laura Unuk proti robotu 

Za več informacij o dogodku se obrnite na Anjo Jakše (040 587 884, ali Alekseja Metelka (030 304 303, ).

Šahovski spektakel, ki so bo odvil v prostorih Razvojnega centra Novo mesto, bo tudi lep uvod v evropsko posamično prvenstvo v šahu, ki se bo odvilo v Brežicah (26.3.–7.4.) in kjer organizatorji pričakujejo 350 igralcev iz širše Evrope. Na prvenstvu bodo prisotni najboljši vrhunski šahisti in najpomembnejši predstavniki šahovskega sveta.

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

KOOPEKOOPERATIVNO KMETIJSTVO – CAR LAS DBK

KOOPEKOOPERATIVNO KMETIJSTVO – CAR LAS DBK

KOOPERATIVNO KMETIJSTVO – CAR LAS DBKEden od ciljev projekta Kooperatvino kmetijstvo LAS DBK je bil predstaviti inovativne lokalne pridelovalce hrane z LAS območja Dolenjske in Bele krajine. Obiskali smo štiri mlade pridelovalce domačih dobrot, ki so nas s...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This