Na Razvojnem centru Novo mesto (RC Novo mesto) pozdravljamo odločitev Vlade Republike Slovenije o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – Znanstvenega in tehnološkega središča Novo mesto (JRZ Rudolfovo).

Ideja o le-tem ni nova, omenjena je že v Regionalnem razvojnem programu za finančno perspektivo 2014 – 2020. Do prvega premika na tem področju je prišlo leta 2016, ko so Mestna občina Novo mesto ter občine Trebnje, Črnomelj in Metlika, ob pobudi RC Novo mesto, zagotovile prva zagonska sredstva za delovanja Centra razvoja, raziskav in inovacij (CRRI). Na otvoritvi leta 2017 smo, ob prisotnosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič, izpostavili, da si želimo: več mikro in malih podjetij, več tehniške inteligence, dvig digitalne pismenosti ter podjetjem približati Industrijo 4.0.

CRRI je od samega začetka deloval na treh področjih: znanstveno raziskovalni del, delo s podjetji in delo z mladimi. Naslednji korak je bil Laboratorij za tovarne prihodnosti, ki ga je lani otvoril minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Temelji za začetek delovanja novega javnega inštituta so torej narejeni. Imamo ekipo kompetentnih strokovnjakov in opremo, sodelujemo z gospodarstvom ter z izobraževalnimi institucijami. Poleg tega  smo kupili zemljišče, na katerem bi svoje prostore dobil tudi nov inštitut. JRZ Rudolfovo bo tako lahko nadaljeval našo začrtano pot in izrazito nadgradil delo CRRI ter Laboratorija za tovarne prihodnosti, ki delujeta pod okriljem RC Novo mesto, posameznih dejavnosti Fakultete za informacijske študije ter digitalnega stičišča SRC EDIH v nastajanju. Povezoval bo znanstvene, tehnološke in razvojne potenciale v regiji in širše, izrazito usmerjen bo v tehnološka področja in bo kot tak naslavljal aktualne družbene izzive. Bližina JRZ Rudolfovo nam bo omogočala aplikativne raziskave v povezavi s podjetji, s tem bodo podjetja povišala inovacijsko dejavnost, predvsem zaradi povečanja raziskovalnega dela, pilotnih aktivnosti, demonstracijskih dejavnosti in na osnovi uporabe razpoložljive tehnološke infrastrukture.

V Sloveniji trenutno deluje 16 javnih raziskovalnih zavodov (15 v Ljubljani in 1 v Kopru), od katerih je na področju Industrije 4.0 in digitalizacije dejaven le eden. Menimo, da je na tem področju še zelo veliko prostora.

JRZ Rudolfovo bo pokrival štiri vsebinske sklope: ključne omogočitvene tehnologije za industrijo 4.0, ključne omogočitvene tehnologije za digitalizacijo in digitalno preobrazbo gospodarstva in lokalnih skupnosti, prenos tehnološkega znanja v poslovno okolje ter krepitev upravljanja intelektualne lastnine in krožno gospodarstvo.

Prepričani smo, da je ustanovitev novega, prvega in za zdaj edinega, javnega raziskovalnega zavoda v vzhodni kohezijski regiji smiselna, razvojna in premišljena. Nenazadnje je tudi logična, saj imamo v regiji instaliranih približno četrtino vseh industrijskih robotov v državi.

Za vso zainteresirano javnost so naša vrata odprta, obiščite nas in si oglejte naš Laboratorij za tovarne prihodnosti. Na voljo smo tudi za vse dodatne informacije.

Razvojni center Novo mesto, d.o.o.

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

STRATEŠKA RAZVOJNA KONFERENCA GREMO

STRATEŠKA RAZVOJNA KONFERENCA GREMO

STRATEŠKA RAZVOJNA KONFERENCA GREMOSlovenska avtomobilska industrija je na dobri poti razvoja zelene mobilnosti, s katero želi pospešiti razvoj električne infrastrukture. Misijo GREMO (GREen MObility) je premier Robert Golob uradno podprl prejšnji teden, 9. maja, s...

Projekt »Z ROKO V ROKI«

Projekt »Z ROKO V ROKI«

Projekt »Z ROKO V ROKI«Nosilec projekta: Slovensko društvo Hospic, območni odbor Dolenjska, Posavje in Bela krajina.Ostali partnerji v projektu: Splošna bolnišnica Novo mesto, Razvojni center Novo mesto, Župnija Črnomelj.Opis projekta in aktivnosti:Bistvo projekta je...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This