Teden Evrope 2018 v Novem mestu

Teden Evrope 2018 v Novem mestu bo letos prav posebej pisan. Pripravili smo dogodke, ki vam bodo orisali Evropsko leto kulturne dediščine, saj boste lahko ustvarjali pod okriljem Dolenjskega muzeja Novo mesto. Skozi otroške predstave za otroke in mlade po srcu se bomo naučili sprejemati drugačnost ter odkrili, da je znanost super in da se doktorji lahko šalijo tudi iz čisto naravnih stvari, ki jih počnemo vsak dan. Vsi dogodki so BREZPLAČNI.

Program

TOREK, 8. MAJ, 17:00

OTROŠKA PREDSTAVA: O BELEM MUCKU, KI JE BIL ČISTO ČRN (FRU FRU TEATER), KNJIŽNICA MIRANA JARCA

V družini Belih muckov pričakujejo naraščaj. Očka Beli muc se nestrpno sprehaja sem in tja, ko se končno iz košare zasliši nežno mijavkanje. Mama Bela muca in očka Beli muc si presrečna ogledujeta male mucke, nato pa osuplo obstojita, ko iz košarice belih muc pokuka majhna črna glavica …Predstava nagovarja najmlajše in jih na igriv in humoren način uči strpnosti in razumevanja drugačnosti ter medsebojnemu spoštovanju, sprejemanju raznolikosti in odprti harmonični družbi.

SREDA, 9. MAJ, 17:00

OTROŠKA PREDSTAVA: KAKEC – KAKČEVE DOGODIVŠČINE (MINI TEATER), KNJIŽNICA MIRANA JARCA

Režiser Ivica Buljan se je v sodelovanju s sondo3 + tonijem sopranom ter z igralcem Joseom lotil režije intermedijskega projekta Kakčeve dogodivščine po zgodbi Kakec švedske avtorice Pernille Stalfelt. Zgodba duhovito in zabavno ter brez zadržkov in tabujev pojasnjuje temo, ki otroke neverjetno zanima in zabava. Po Kakčevih dogodivščinah (Zgodbi o kakcu) nas popeljeta dr. Ek in dž. Ekica, ki temo kakca in kakanja skupaj z otroki obravnavata zelo natančno in z brezmejnim humorjem. Opazujeta njegovo obliko, ki včasih spominja na klobaso, spet drugič pa je lahko podoben storžu, vijaku ali kokosu, primerjata barvo in gostoto glede na to, kaj (po)jemo, spomnita nas, kako je, ko nas muči driska, kaj se zgodi, ko smo zaprti in kako pomembno je, da otroci nosijo pleničke. Skupaj z otroki ugotavljata, kaj so kravjeki, kaj bobki, kurjeki, konjske fige in kaj golobčki, otroci pa se ob tem ves čas neizmerno zabavajo. Toda kakec ni koristen le za naše zdravje. Otroci izvejo, da se kakec lahko spremeni v koristno gnojilo, zaradi katerega cvetijo rožice in rastejo jagode, v Afriki pa iz kakca gradijo celo hiše! Če ne prej, tako po predstavi »vsak dobro ve, da brez kakanja ne gre!« Znanost pa je lahko tudi zabavna. 

PETEK, 11. MAJ 

Dan posvečen EVROPSKEMU LETU KULTURNE DEDIŠČINE smo organizirali v sodelovanju z Dolenjskim muzejem Novo mesto.

Kulturna dediščina je del nas, del okolja in družbe v kateri živimo. Obdaja nas povsod: v domovih, stavbah naših vasi in mest, bogata bera dediščine nas vabi v splošne knjižnice, muzeje in galerije, vse do arheoloških najdišč. Kulturna dediščina nas povezuje v svoji raznolikosti.

10.00-15.00
Izdelava miniaturnih situl na Muzejskih vrtovih

15.00
Vodena delavnica: Lov na zaklade Dolenjskega muzeja Novo mesto

16.00
Vodena delavnica: Lov na zaklade Dolenjskega muzeja Novo mesto (ponovitev)

Od 7. do 11. maja (8.00 – 19.00)

Informacijska stojnica pred Knjižnico Mirana Jarca s kvizi, nagradami, brošurami. 

Lepo vabljeni!

 

Morda vas zanima tudi:

  

Pin It on Pinterest

Share This