UDELEŽBA NA ZAKLJUČNEM SEMINARJU PROJEKTA SALOMON NA NORVEŠKEM

Predstavnici Razvojnega centra Novo mesto in Splošne bolnišnice Novo mesto sta se 21. in 22. marca udeležili zaključnega seminarja v Kraljevini Norveški, v mestu Stjørdal, kjer sta se srečali s predstavniki univerze NORD, okrožja Trøndelag, podjetja COWI in bolnišnice v Bodu, ki je del regijske zdravstvene mreže Nordlandssykehuset HF. V uvodnem delu je Razvojni center Novo mesto kot vodilni partner predstavil projekt Salomon, ki naslavlja izzive trajnostne mobilnosti v okolici Splošne bolnišnice Novo mesto. Po poglobljeni analizi stanja in razumevanju psiholoških dejavnikov, ki vplivajo na izbiro potovanja na izbrani lokaciji smo se lotili izvajanja ukrepov mobilnostnega načrta na lokaciji z veliko prometa. Poleg priprave mobilnostnega načrta, ključni rezultati projekta vključujejo boljše obveščanje bolnišničnih deležnikov o trajnostni mobilnosti in večje število uporabnikov trajnostnih oblik prevoza, predvsem zaradi namestitve električnih polnilnih mest in postaje za izposojo koles. Po pripravljenih smernicah ugotavljamo, da so glavna načela za upravljanje potovalnih navad namenjena spodbujanju trajnostne mobilnosti, izboljšanju učinkovitosti prometa, zagotavljanju različnih možnosti prevoza ter zagotavljanju varnosti in udobja uporabnikov na lokacijah z velikim prometom. V nadaljevanju je predstavnica Splošne bolnišnice Novo mesto predstavila izzive na področju trajnostne mobilnosti, s katerimi se sooča bolnišnica. Poudarila je pomembnost razvoja in implementacije mobilnostnega načrta ter izpostavila ključne ukrepe, ki jih bo naslavljal. Predstavitev je osvetlila prizadevanja bolnišnice za izboljšanje mobilnosti in trajnostnega razvoja njenega okolja, hkrati pa je prispevala k izmenjavi idej in najboljših praks med udeleženci seminarja.

Primere dobrih praks iz optimizacije urbane mobilnosti sta predstavili Mahgol Afshari, vodja projektov pri okrožju Trøndelag in Tugba Arsava, višja načrtovalka prometa in mobilnosti pri podjetju COWI. Med razpravo smo  ugotovili, da se na Norveškem na področju mobilnosti srečujejo s podobnimi izzivi kot v Sloveniji, predvsem na lokacijah z veliko prometa.

Med obiskom smo si izmenjali tudi izkušnje o izvajanju ukrepov mobilnostnih načrtov na območjih bolnišnic. Za konec smo si ogledali prometni laboratorij, s številnimi simulatorji vožnje, ki jih uporabljajo za raziskave in usposabljanja.

Zaključni seminar je bil organiziran v okviru projekta SALOMON, ki je namenjen izdelavi mobilnostnega načrta za Splošno bolnišnico Novo mesto in prispevku k blaženju podnebnih sprememb in prilagajanju nanje. Projekt SALOMON sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP 2014-2021 v višini 393.971 €. Namen projekta je povečati ozaveščenost o bolj trajnostni mobilnosti ter spremeniti način potovanj. https://www.norwaygrants.si/

Skupaj sodelujemo za zeleno Evropo.

 

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki je podaljšana roka Evropske komisije in deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, se bo tudi letos pridružila projektu TEDNI VSEŽIVLJENSKEGA UČENJA (TVU), kampanji na...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This