Novo mesto, 10. 1. 2020 – V okviru projekta »Z roko v roki do kakovostne prehrane« je vrata v prostor lokalnih pridelkov, izdelkov, doživetij, učenosti in ustvarjalnosti kot razvojno jedro odprla obnovljena hiša na Bregu 1, Glavnem trgu Novega mesta. Projekt je nastajal v okviru vodilnega partnerja LAS Dolenjska in Bela krajina ter v partnerstvu Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma, Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto ter Razvojnega centra Novo mesto. S projektom se je vodilni partner LAS Dolenjska in Bela krajina skupaj s še tremi lokalnimi akcijskimi skupinami LAS Notranjska, LAS med Snežnikom in Nanosom, LAS Po poteh dediščine od Turjaka do Kolpe, decembra 2017 prijavil na 3. Javni poziv za podukrep Priprava in izvajanje dejavnosti sodelovanja lokalne akcijske skupine pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.
Skupna vrednosti aktivnosti LAS Dolenjska in Bela krajina je 115.655,32 EUR, sofinanciranje s strani Lokalnega razvoja, ki ga vodi Skupnost pa je 85 %, saj si Evropska komisija prizadeva državam članicam omogočiti doseganje multiplikativnih učinkov pri povezovanju ukrepov in sredstev iz več strukturnih skladov hkrati.
Partnerstvo je želelo s projektno vsebino ustvariti pogoje za vzpostavitev učinkovitega sistema lokalne trajnostne oskrbe z lokalnimi živili in s tem oblikovati kratke dobavne verige predvsem javnih ustanov, ki so velikokrat na tem področju zapostavljene. Na partnerskem območju doslej ni bilo celostnega pristopa pri reševanju te problematike, ustanovljenih je bilo le nekaj zadrug, predvsem v urbanih območjih so zaživele tržnice, aktivnosti so bile usmerjene v informiranje in ozaveščanje ponudnikov in izobraževalnih ustanov. Skozi projekt LAS Dolenjska in Bela krajine pa se je v navedenem partnerstvu pristopilo celostno z upoštevanjem obstoječe ponudbe lokalnih ponudnikov in potencialov za povečanje ponudbe ter potreb končnih potrošnikov, predvsem javnih ustanov, kot so vzgojno-izobraževalne, zdravstvene in socialno varstvene, ki imajo stalne potrebe po kakovostni hrani in katerih uporabniki sodijo med najbolj ranljive skupine, kot so otroci, bolni, starejši in drugi.
Projekt »Z roko v roki do kakovostne prehrane« je prinesel mnogo koristi za predstavljeni prostor partnerstva, in sicer:
Izdelan je dokument analiza stanja na področju javnih ustanov in lokalnih ponudnikov, tako za območje vsakega od sodelujočih LAS kot skupna analiza, ki je zaokrožila območje jugovzhodne Slovenije.
Narejen je bil vzorec javnega naročanja za prehrano, ki je na voljo zainteresiranim javnim zavodom, saj smo ugotovili, da javne ustanove nimajo potrebnega kadra in kompetenc za pripravo celotnega javnega naročila.
V sodelovanju z zunanjimi izvajalci smo z 22 javnimi ustanovami sodelovali pri dopolnitvah in spremembah jedilnikov v smeri sezonalizacije, pri čemer smo organizirali različne delavnice za kuharsko osebje javnih zavodov za pripravo osvežitve klasične priprave obrokov ter za druge zainteresirane. V okviru javnih zavodov je bilo izvedenih pet izobraževalnih aktivnosti za različne deležnike in uporabnike, vzpostavljene pa so bile tudi verige sodelovanja med lokalnimi ponudniki in javnimi zavodi.
Organizirani so bili ogledi dobrih praks, izmenjave izkušenj in prenos znanja iz območja sodelujočih LAS na svoje območje, saj je za oblikovanje novih sinergij pomembno poznavanje in povezovanje ponudnikov.
Pilotno je bil pripravljen zasaditveni načrt z zainteresiranimi lokalnimi ponudniki, predvsem pridelovalci, ki bodo na ta način razpolagali z raznovrstnejšo ponudbo, zadostnimi količinami ter vzpostavili bolj trajno sodelovanje med sabo in z javnimi zavodi kot končnimi uporabniki njihovih proizvodov.
Vzpostavljene so tri distribucijske točke sodelujočih LAS, ki bodo skrbele za prevzem in dostavo blaga med ponudniki in prevzemniki ter izdelan poslovni model za trajnostno delovanje, prav tako pa tudi dve prodajni točki lokalnih proizvodov, v Novem mestu in Kočevju, ki sta odprli nove tržne poti za lokalne ponudnike.
In nenazadnje, vsled vsemu navedenemu smo vzpostavili tudi ta nov Podeželski izobraževalni center, ki je namenjen za izvajanje izobraževalnih programov, tako za formalno izobraževanje kot tudi za različne oblike neformalnih izobraževanj in inovativnih didaktičnih pristopov, delavnic o kulinariki, turizmu, cvetličarstvu, dekoraterstvu ter ohranjanju rokodelskih znanj ob soustvarjanju s širšim okoljem.
V prihodnjem obdobju pa bomo pripravili še:
- Promocijski film na temo zdravih šolskih jedilnikov, o prednostih pristopa k organizirani prehrani s pomočjo direktne povezave z organizatorji prehrane in ponudniki, oblikovana bo tudi celostna grafična podoba ter izvedene mnoge promocijske aktivnosti, aktualne na nacionalnem nivoju.
- Po osnovnih šolah bomo izvedli podeželske krožke na temo ohranjanja starih rokodelskih znanj.
- V okviru projekta bo izdelan tudi poslovni načrt za delovanje logističnega centra kot izhodišče za pripravo nadaljnjih projektnih vsebin na temo samooskrbe na območju Dolenjske in Bele krajine.
Objekt na Bregu 1 predstavlja kulturno zgodovinski spomenik, zato so bila pri adaptaciji in vsebini upoštevana kulturno-varstvena izhodišča in pri sanaciji uporabljeni naravni materiali, tako pri sanaciji ometa, zamenjavi notranjega dela stavbnega pohištva, izvedbi tlak in stopnic, ogrevanju prostorov, komunalni urejenosti in elektrifikaciji.
Hiša ima tri nadstropja z 230 m2 uporabnih površin, ki so namenjene v kletnem delu za razstavno-prodajni prostor, v pritličju za učilnico in izvajanje rokodelskih delavnic, degustacije ter ocenjevanja pridelkov oziroma izdelkov, v podstrešnem delu pa so učilnice za usposabljanje dijakov in študentov, društva in druge ciljne skupine.
Naša ambicija je, da objekt Breg 1 postane »ustvarjalnica idej v centru mesta«. S pomočjo izkušenih strokovnjakov bodo mladi lahko razvijali svoje ideje za zboljšanje življenja tako v mestnem kot podeželskem okolju, priložnost pa bodo imeli vsi, ki želijo aktivno sodelovati, tako pri razvoju mesta kot podeželja.
Podeželsko-izobraževalni center v srcu Novega mesta ima s svojo edinstvenostjo in sporočilnostjo svojstven pomen in vabi k sodelovanju, sožitju in soustvarjanju lokalne ponudnike kakovostne prehrane in izdelkov.
Soustvarjalci projekta
Z roko v roki do kakovostne prehrane
You may also be interested in:
Praktična delavnica: Družbena omrežja v turizmu
Razvojni center Novo mesto vas vabi na praktično delavnico Družbena omrežja v turizmu Ali se želite približati vaši ciljni publiki, novim gostom in ostati v stiku z vašimi stalnimi strankami? Naučite se uporabljati in izkoriščati vse prednosti in priložnosti, ki jih...
Podjetniški večer: Kako do poslovnih kontaktov v tujini, Datafy
Podjetniški večer: Kako do poslovnih kontaktov v tujini Razvojni center Novo mesto d.o.o. in Startup Novo mesto vabita na Podjetniški večer: Kako do poslovnih kontaktov v tujini, kjer bomo gostili slovensko visokotehnološko podjetje Datafy, ki se ukvarja z B2B lead...
Predstavitev 2. Podjetniškega izziva Dolenjske na OŠ Bršljin
Danes, v petek, 8. 9. 2017, je na Osnovni šoli Bršljin Novo mesto potekala predstavitev 2. Podjetniškega izziva Dolenjske. Okoli štirideset devetošolcev je v začetnem delu po skupinah reševalo Marshmallow Challenge, nato pa pridobilo nekaj informacij o podjetništvu...
Naslov
Vnesi text.
Podnaslov
Vnesi text.
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
No Results Found
The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.
Naslov
Vnesi text.
Podnaslov
Vnesi text.
PRIJAVA NA NOVICE
Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?
Morda vas zanima tudi:
No Results Found
The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.