Za manj strahu – odkrito o beguncih

Evropska unija se sooča z največjim humanitarnim izzivom po drugi svetovni vojni oziroma najbolj množičnim prihodom migrantov. Del evropskega izziva je tudi Slovenija. Naša država je soočena z integracijo migrantov, ki bi se dejansko morala začeti s prvim dnem njihovega prihoda v našo državo. O migrantski krizi si je vsak od nas ustvaril določeno mnenje, na katerega so vplivali različni dejavniki. Tema je gotovo prepomembna, da je ne bi naslavljali. Prisotni so strahovi, ki jih moramo nagovoriti. V ta namen je Informacijska točka Europe Direct Novo mesto organizirala delavnice Begunci: razbijanje mitov.

Cilj delavnice

Cilj delavnic na Gimnaziji Brežice je bil informiranje dijakov o begunski tematiki, zakaj, kako in kakšne ukrepe sprejema na tem področju EU. Lotili smo se vprašanj kot so: Kakšna je obstoječa migracijska politika Evrope/Slovenije in na čem sploh temelji? Kako begunsko politiko na terenu občutijo ljudje – begunci, humanitarci, prebivalci? Kakšne ukrepe potrebujemo? Si lahko pomagamo z zgodovino, kjer so migracije stalnica, v katero smo vključeni tudi Slovenci?

Najprej smo razjasnili osnovne pojme kot so begunec, ekonomski migrant, azil itd. Od kod sploh prihajajo begunci in zakaj zapuščajo svoje domove – posvetili smo se razmeram v najbolj kritičnih državah. Nato pa smo se lotili tematike skozi oči begunca: na kakšno pot se podajo, kako je dolga, kaj kažejo podatki, kako poteka sprejem beguncev, kakšne dokumente morajo izpolniti za azil.

Na predavanje smo povabili tudi Vaela Hanuno – Sirijca in njegovo ženo Natašo, ki sta nam predstavila ganljive zgodbe in svoje izkušnje skozi klepet z Aleksandro Pavlič, vodjo Europe Direct Novo mesto.

Dogodek nam je vsekakor omogočil nov pogled na begunsko krizo.

Nekaj utrinkov z delavnice:

Pin It on Pinterest

Share This