Zakaj izbrati obnovljeno pohištvo in računalniško opremo?

V torek, 19. 3. 2024, smo v okviru projekta NovIKroG organizirali srečanje, na katerem smo izvedeli, kako lahko po principu krožnega gospodarstva in ponovne uporabe zmanjšamo naš ogljični odtis in prispevamo k bolj trajnostnemu sobivanju.

Uvodoma nas je Lucija Marovt (za Circular Shield) seznanila s tem, kako lahko k zmanjšanju okoljskega dolga prispeva čisto vsak posameznik z upoštevanjem preprostih vodil v našem vsakdanjem življenju. Delovanje po načelu »zavrni«, »zmanjšaj«, »ponovno uporabi«, »obnovi«, »ponovno izdelaj«, »spremeni namen«, »recikliraj« in »pridobi energijo« so osnovna načela, po katerih smo se nekoč že ravnali, v času izobilja pa nekoliko pozabili, da lahko s preprostimi navadami zmanjšamo količino odpadkov in kopičenje nepotrebnih in velikokrat slabše kakovostnih dobrin.

V nadaljevanju smo spoznali številne nove produkte obnovljenega pohištva, ki nam jih je predstavila Polona Hrovat Mavsar (KNOF Zavod za kreativni razvoj, socialno podjetje). Zavod KNOF je socialno podjetje, ki zaposluje tudi ranljive skupine in poleg okoljskega prispeva tudi pozitiven družbeni učinek. Spoznali smo njihove inovativne izdelke iz reciklirane plastike in številne arhitekturno zanimive rešitve, kot je npr. modularna stena iz ivernih plošč, ki so nadvse uporabne v poslovnih prostorih. Vsi njihovi izdelki so narejeni iz recikliranih materialov. Na področju raziskovanja odpadnih materialov sodelujejo tudi z raziskovalnimi inštitucijami in oblikovalci. Hrovat Mavsarjeva nas je navdihnila, da z nekaj iznajdljivosti sami preoblikujemo domače pohištvo ali pa kupimo kos oblačila iz druge roke.

Ste vedeli, da lahko za malo denarja kupite obnovljen, kakovosten in zmogljiv računalnik? Možnosti nakupa obnovljene računalniške opreme nam je predstavila Katja Zajko iz podjetja Recosi d.o.o., so.p., ki je eno vodilnih podjetij na področju obnovljene računalniške opreme. Za nakup obnovljene računalniške opreme se odločajo številna znana podjetja, tudi vzgojno-izobraževalni zavodi. Izdelki so v garanciji in opremljenimi s certifikati, ki zagotavljajo kakovost izdelka.

V okviru projekta NovIKroG spodbujamo krožno gospodarstvo in iščemo priložnosti za nove snovne tokove, torej da odpadni material predelamo in ga znova uporabimo za nek koristen namen. Ugotovili smo, da lahko z le nekaj truda  v lokalnem okolju povežemo večja podjetja, ki imajo presežke odpadnih surovin s tistimi, ki bi znali te surovine reciklirati in jih narediti ponovno uporabne. S temi načeli spreminjamo tradicionalni gospodarski model, ki ustvarja velike količine dobrin, katerim mnogokrat prehitro poteče življenjska doba in postanejo odpadek. 

 

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki je podaljšana roka Evropske komisije in deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, se bo tudi letos pridružila projektu TEDNI VSEŽIVLJENSKEGA UČENJA (TVU), kampanji na...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This