4. Slovenski podeželski parlament

Na Centru biotehnike in turizma Grm Novo mesto na Sevnem se je v petek, 22. 9. 2017, zaključil 4. Slovenski podeželski parlament. Udeležilo se ga je preko 200 domačih in tujih predstavnikov podeželja, nevladnih organizacij, strokovnih institucij in politične javnosti. Dogodek se je sicer začel že v četrtek, 21. 9. 2017, s strokovno ekskurzijo z ogledom primerov dobrih praks in konferenco »Spodbujanje lokalnih in regionalnih ekonomij« v Šentrupertu, kjer smo predstavili tudi našo lokalno akcijsko skupino  LAS Dolenjska in Bela krajina ter dva primera dobro izvedeneih LEADER projektov (Dežela kozolcev in Dobrote Dolenjske).

Prvi dan 4. Slovenskega podeželskega parlamenta je v Mirnsko dolino pripeljal skoraj 90 akterjev lokalnega razvoja iz enajstih evropskih držav. Skrbnikom podeželskih območij iz Slovenije so se pridružili predstavniki Evropske LEADER mreže za razvoj podeželja (ELARD), predstavniki poljske in hrvaške mreže za podeželje in predstavniki mreže za podeželje iz BiH, LAS iz Danske, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predstavnik Evropske komisije iz Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja (DG AGRI). Območje se je upravičeno pohvalilo z dvema primeroma trajnostnega razvoja – Deželo kozolcev in Dobrotami Dolenjske, udeleženci pa so se v nadaljevanju posvetili vprašanjem kako naprej.

Drugi dan Podeželskega parlamenta je bila osrednja tema razprave izzivi slovenskega podeželja, iskanje sožitja med podeželjem in kmetijstvom tudi v luči prihajajočih sprememb skupne evropske kmetijske politike po letu 2020. Udeležence je v uvodnem delu nagovoril minister mag. Dejan Židan, ki je izpostavil enake pravice na podeželju in infrastrukturno podporo, kot jo imajo mesta oziroma drugi deli države. »Prepogosto se misli, da je za podeželje odgovoren le kmetijski resor, kar seveda ne drži, saj kmetje predstavljajo le slabo petino podeželanov. Podeželski prostor zato potrebuje pozornost celotne države in vseh njenih resorjev«. V svojem nagovoru je še opozoril, da slovensko in evropsko kmetijstvo ne čakajo izzivi, temveč težave. Po njegovih besedah se kmetijstvu skuša naprtiti stroške podnebnih sprememb in hkrati znižati dohodke. »Gre za pretirane pritiske, s katerim želijo pri evropskih kmetih znižati cene pridelovanja hrane, hkrati pa bi jim radi naprtili stroške, ki bi nastali ob prilagoditvah in ukrepih za omilitev podnebnih sprememb«. Po mnenju ministra to ni mogoče in vodi v težave. »Zaskrbljen sem, ko slišim razmišljanja EU, da naj bi vsoto podeželju namenjenega denarja zmanjšali, po drugi strani pa prihajajo pričakovanja, da naj bi se zahteve do kmetijstva in podeželja okrepile«. Ob tem je spomnil, da je proizvodnja hrane ena najbolj strateških odločitev, ki je nasploh botrovala nastanku EU.

Več informacij o dogodku in slike z dogodka najdete tukaj.

Morda vas zanima tudi:

  

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Prijavi se

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Share This