6. Startup vikend Novo mesto – Mladi imajo vsako sezono več podjetniških idej

Novo mesto, 21. oktober 2017 – 6. Startup vikendu Novo mesto je potekal od 20. do 21. oktobra 2017, v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik. Sodelovalo je 35 udeležencev, ki so v roku dveh dni zgradili inovativen prototip oziroma poslovni model rešitve. Udeležence so usmerjali izkušeni mentorji in štiri članska komisija.

Kaj je Startup vikend Novo mesto

Startup vikend Novo mesto je inovativni  podjetniški dogodek, ki omogoča razvoj podjetniških idej in pridobivanje podjetniških spretnosti in znanj.

Prvi dan

V petek, 20. 10. 2017 so prijavljeni posamezniki različnih znanj in izkušenj najprej poslušali motivacijski govor podjetje LACEnano, ki izdeluje najlažje tatoo naprave na svetu. Njihove korenine so začele rasti ravno na (prvem) Startup vikendu Novo mesto, danes pa predstavljajo uspešno zgodbo iz naše regije.

V nadaljevanju programa so posamezni udeleženci predstavili svoje podjetniške zamisli, ter poskušali prepričati ostale, da so slednje vredne dvo- dnevnega dela. Sledilo je glasovanje najboljših idej. Na koncu je bilo takih osem, okoli njih so se formirale ekipe različnih posameznikov. V preostanku Startup vikenda, je tako 8 ekip, s pomočjo na novo pridobljenih podjetniških znanj, razvijalo svoj inovativen produkt.

Ideje izbrane za razvoj so bile:

 • ORDER AND GO – mobilna aplikacija, ki bi zmanjšala čakalne dobe naročanja in plačevanja v restavracijah in gostilnah
 • FLIP KLOPCA – čiste, moderne in prijetne klopce, ki bi stale na različnih krajih
 • T-BRUSH – zobna ščetka in zobna pasta v 1 produktu
 • MIXICK – univerzalen mešalnik za mešanje raznih napitkov, primerna predvsem za športnike
 • SPRITZAR – popolna mešanica vina in radenske v pločevinkah
 • RECIKLIRANKA – vrečka iz zaves za sadje, zelenjavo in oreščke, ki nadomešča plastične vrečke
 • SMART AND MODERN HAIRBRUSH – higienična krtača, ki shranjuje odpadle lase
 • LIFT’N’STAND – miza za delo sede in stoje
Drugi dan

V soboto, 21. 10. 2017 smo dan začeli s predavanjem o prototipih, kar so udeleženci kasneje realizirali v fizično obliko. Istega dne smo se učili tudi o kvalitetni predstavitveni strani, kar je dandanes ena izmed nujnih faktorjev za uspeh podjetja. Kar nekaj sobotnega časa je udeležencem vzela tudi priprava na predstavitev svoje ideje oz. produkta.

Svojo končno idejo so udeleženci predstavili s kratkim pitchom, na zaključnem dogodku, v soboto, 21. 10. 2017 ob 19.00 uri. Poslušalcev je bilo preko 60, nastope pa je še posebej pozorno spremljala štiri- članska komisija, ki je podala tudi številne koristne praktične nasvete.

Komisija

Komisijo šestega novomeškega Startup vikenda so sestavljali:

 • Sonja Vlašič – Amplexor Adriatic d.o.o.
 • Urh Hudoklin – OMP d.o.o.
 • Boštjan Gaberc – Mikrografija d.o.o.
 • Rok Jurečič – LACEnano d.o.o.

Uvrstitve

Prvo mesto so zasedli Urban Malavašič, Matevž Plisson, Anja Avguštin, Maja Klakočar in Špela Skubic s svojo idejo ORDER AND GO, mobilno aplikacijo, ki bi zmanjšala čakalne dobe naročanja in plačevanja v restavracijah in gostilnah. Kot druga najboljša ideja je bila ocenjena FLIP KLOPCA avtorjev Aljaž Perko in Gašper Mlakar, ki želita omogočiti čiste, moderne in prijetne klopice po različnih krajih. Tretje mesto je pripadlo Janu Slancu, Arji Ilar, Tii Papež in Nevi Zec, ki so se predstavili z idejo T-BRUSH, zobno ščetko risanih junakov za zabavno pranje zob otrok.

Startup vikend je prav vsem, tako udeležencem, kot organizatorjem in komisiji ostal v lepem spominu. Še posebno dragocena izkušnja je bila pridobiti znanja o prvih korakih podjetništva in informacije o tem kako dobiti realen odziv iz trga. Razvojni center Novo mesto je v sklopu Podjetniškega inkubatorja Podbreznik in svojih ostalih podjetniških programov, podjetjem ponudil potreben prostor, pomoč in podporo pri nadaljnjem razvoju ideje. Novembra namreč prihaja tudi nov program Podjetniške šole, ki bo priložnost nadgradnje poslovnega modela. Največje veselje mentorjev bo namreč primer prodora na trg kakšne izmed ekip, kot je to uspelo podjetju LaceNano.

Izjava udeleženca

»Že drugič sem udeleženec Statup vikenda Novo mesto. Prav vsako sezono se zelo rad vrnem, saj so tukaj prijetni ljudje, ter okolje nasploh. Tekom Startup vikenda vedno dobim mnogo novih zanimivih idej in dosti koristnega znanja. Drugim priporočam, da sodelujejo na Startup vikendu Novo mesto predvsem zaradi prijetnega, produktivnega okolja in pridobivanja novih izkušenj.«

Andraž Ostroveršnik

Utrinki s Startup vikenda

Utrinke Startup vikenda najdete na FB stran Podjetniški inkubator Podbreznik

Organizatorji

Organizatorji 6. Strtup vikenda Novo mesto so: Razvojni center Novo mesto, StartUP Novo mesto in Gimnazija Novo mesto.

Dogodek je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije. Operacija se izvaja v okviru prednostne naložbe 3.1 Spodbujanje podjetništva, zlasti z omogočanjem lažje gospodarske izrabe novih idej in spodbujanjem ustanavljanja novih podjetij, vključno s podjetniškimi inkubatorji.

Dogodek je sofinanciran tudi v okviru Informacijske točke EuropeDirect Novo mesto.

Kontakt organizatorja

Simon Jeraj:  tel. 07 337 29 91

Razvojni center Novo mesto d.o.o. Ljubljanska cesta 26, 8000 Novo mesto, www.rc-nm.si

Morda vas zanima tudi:

  

Pin It on Pinterest

Share This