Zmagovalca tekmovanja ScienceJam dijaka Gimnazije Vič

Zmagovalka finala drugega znanstveno podjetniškega-tekmovanja ScienceJam 2023, ki ga organizira informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, je ekipa Super-Nano-COAT dijakov Gimnazije Vič Ljubljana. V finalu včerajšnjega tekmovanja, ki je potekalo v prostorih Razvojnega centra Novo mesto, se je sicer pomerilo šest gimnazijskih ekip iz vse Slovenije, njihove predstavitve in raziskovalne naloge pa je ocenjevala štiričlanska strokovna komisija.

Komisijo v sestavi dr. Saša Aden, samostojna raziskovalka, dr. Janez Kolar, Inštitut Rudolfovo, mag. Luka Mali, Sensedge, in dr. Igor Milek, SPIRIT javna agencija RS ,je torej s svojo predstavitvijo najbolj prepričala ideja dijakov Gimnazije Vič Super-Nano-COAT. Gre za napredne superhidrofobne premaze na osnovi modificiranih nanodelcev silicijevega dioksida, nanesenih na stekleno površino. Drugo mesto je osvojil Mezokozmos, učni pripomoček ali le okras za okensko polico, ki ga ni treba zalivati, Gimnazije Vič, tretje pa Glips – Glicinija – okrasna, strupena ali uporabna Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. »Ekipe so imele projekte, povezane s fiziko in biokemijo in z njihovo kakovostjo smo zelo zadovoljni,« je povedal Janez Gorenc, vodja ekipe ScienceJam 2023, z Razvojnega centra Novo mesto.

Prve tri zmagovalne ekipe so prejele finančno spodbudo za nadaljnji razvoj raziskovalnega in podjetniškega dela, ki jo prispeva SPIRIT Javna agencija RS s partnersko pomočjo pri organizaciji. Prvi dve ekipi sta si z zmago prislužili nastop na tekmovanju v Litvi – VILIPO, mednarodni olimpijadi projektov.

ScienceJam je tekmovanje tržno usmerjenih znanstvenih projektov za srednješolce 3. in 4. (izjemoma lahko tudi 2.) letnika ter študente slovenskih univerz in visokošolskih zavodov, na katerem tekmujejo s znanstvenim projektom, za katerega so razvili tudi poslovni model. Namen tekmovanja je povezovanje znanosti in podjetnosti, s tem pa razvoj ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja.

Pri pripravi na tekmovanje ScienceJam se od ekip tekmovalcev pričakuje, da bodo pri znanstvenem projektu razvili aplikativno vrednost. To pomeni, da bodo rešitev, ki rešuje družbeni, okoljski, zdravstveni, kmetijski, industrijski, energetski, ipd. problem ali potrebo, znanstveno proučili in testirali, istočasno pa za njo razvili tudi poslovni model ter jo od samega začetka usmerjali na trg.

Utrinki z dogodka:

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnosti

Starejši z novim znanjem digitalnih spretnostiDa se starejši zavedajo pomena digitalnih spretnosti, so dokazali z udeležbo na delavnici, ki jo je včeraj v okviru Tednov vseživljenjskega učenja (TVU) pripravila Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje...

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki je podaljšana roka Evropske komisije in deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, se bo tudi letos pridružila projektu TEDNI VSEŽIVLJENSKEGA UČENJA (TVU), kampanji na...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This