Zmagovalca tekmovanja ScienceJam dijaka z idejo o depolimerizaciji lignina

Zmagovalka finala tretjega znanstveno podjetniškega tekmovanja ScienceJam 2024, ki ga pripravlja informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, je ekipa Gimnazije Vič. V finalu včerajšnjega tekmovanja, ki je potekalo v prostorih Razvojnega centra Novo mesto, se je pomerilo devet srednješolskih ekip iz vse Slovenije, njihove predstavitve in raziskovalne naloge pa je ocenjevala štiričlanska strokovna komisija.

Komisijo v sestavi dr. Jelena Topić Božič, Inštitut Rudolfovo, mag. Nina Dremelj, Poslovni angeli Slovenije, mag. Luka Mali, Senzemo, in dr. Berta Košmrlj, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, je s svojo predstavitvijo najbolj prepričala ideja dijakov Gimnazije Vič o depolimerizaciji lignina. Drugo mesto je osvojila ekipa Sluguard s Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Novo mesto, tretje pa ekipa SunSipClean prav tako z Gimnazije Vič.

Ideja zmagovalne ekipe predstavlja pravo malo revolucijo na področju izdelave lepil, saj razvijajo lepilo iz lignina, doslej sicer precej neuporabnega materiala lesne industrije. Lignin namreč depolimerizirajo s pomočjo fermentacije, ki je cenovno zelo ugoden postopek, s katerim se pridobiva kakovostno lepilo za pohištveno industrijo. Drugouvrščena ekipa Sluguard razvija zelo učinkovito naravno sredstvo proti polžem iz treh vrst invazivnih rastlin. Z drugimi besedami, s pomočjo rastlinskih škodljivcev odganjajo vrtne škodljivce. Tretjeuvrščena ekipa SunSipClean pa uporablja moč sonca za čiščenje oporečne vode, saj s pomočjo granul dialuminijevega trioksida in fotokatalizatorja bakrovega oksida omogočijo soncu, da oporečno vodo očisti vseh škodljivih mikroorganizmov. Ekipe, ki se niso uvrstile med prve tri, so prav tako imele izjemno zanimive in inovativne produkte, kot so ekstruder plastičnega filamenta za 3D tisk, pametne posode iz recikliranega materiala za večkratno uporabo, titanove zlitine za uporabo v zobozdravstvu, drobilec orehov ter izdelki iz bakrene zlitine s spominom.

ScienceJam mlade spodbuja k študiju znanosti in tehnologije ter odpirata vrata zelenim in digitalnim delovnim mestom prihodnosti, tako gradimo tudi močnejšo in odpornejšo EU. Tekmovalce je nagovoril dr. Zoran Stančič, svetovalec predsednice republike za evropske zadeve, ki je mladim svetoval kako se pravilno odločati na življenjski poti raziskovalca in inovatorja.

Prve tri zmagovalne ekipe so prejele finančno spodbudo za nadaljnji razvoj raziskovalnega in podjetniškega dela, ki jo prispeva SPIRIT Javna agencija RS s partnersko pomočjo pri organizaciji. Prvi dve ekipi sta si z zmago prislužili nastop na tekmovanju v Litvi – VILIPO, mednarodni olimpijadi projektov.

Pri pripravi na tekmovanje ScienceJam se od ekip tekmovalcev pričakuje, da bodo pri znanstvenem projektu razvili aplikativno vrednost. To pomeni, da bodo rešitev, ki rešuje družbeno, okoljsko, zdravstveno, kmetijsko, industrijsko, energetsko ipd. težavo ali potrebo, znanstveno proučili in testirali, sočasno pa za njo razvili tudi poslovni model ter jo od samega začetka usmerjali na trg.

Foto: Luka Gorenčič

PRIJAVA NA NOVICE

Želiš biti obveščen o aktualnih dogodkih, seminarjih, izobraževanjih in delavnicah?

Morda vas zanima tudi:

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki je podaljšana roka Evropske komisije in deluje pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, se bo tudi letos pridružila projektu TEDNI VSEŽIVLJENSKEGA UČENJA (TVU), kampanji na...

Razvojni center Novo mesto d.o.o.

Podbreznik 15
SI-8000 Novo mesto

 

Javne informacije in CGP

CGP katalog najdete tukaj.

Logotipe najdete tukaj.

Katalog informacij javnega značaja najdete tukaj.

 

Delovni čas

Vsak delovnik od 7.00 do 15.00

Spremljajte nas na Facebook-u.

Pin It on Pinterest

Share This